Basis - samenstellingen

Wil jij online oefenen met het onderwerp Basis - samenstellingen? Of wil je andere spelling onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Basis - samenstellingen

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Basis - samenstellingen, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Basis - samenstellingen
  • samenstelling
  • samengesteld woord

  Theorie

Uitdaging

Wat is een samenstelling en hoe kan je deze het beste schrijven?

Methode

Een samenstelling is een combinatie van 2 of meedere woorden die samen 1 woord maken. 

Bijvoorbeeld:

hand en tas --> handtas
water en glas --> waterglas
hoofd, advocaat en generaal --> hoofdadvocaatgeneraal 

Let op: als woorden eindigen op een -n dan schrijf je niet altijd de n in het samengestelde woord. 

 

Meestal schrijf je een samenstelling aan elkaar, maar soms zet je een streepje tussen de woorden. 

 

1 - afkorting + woord

Als je een woord en een afkorting wilt samenstellen zet je een streepje tussen de woorden. Bijvoorbeeld:

sms-taal
cv-ketel
dvd-hoesje

 

2 -  klinkerbotsing

Als het eerste woord eindigt op een klinker en het tweede woord begint met een klinker zet je ook een streepje tussen de woorden. Bijvoorbeeld:

astma-aanval
mee-eters
placebo-effect

Let op: als het woord begint met 'ge/be/co' gebruiken we meestal een trema (ë) in plaats van een streepje. Bijvoorbeeld: geïnterviewd - geëmancipeerd - geërgerd

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • Een samenstelling is een combinatie van 2 of meedere woorden die samen 1 woord maken. 

  Voorbeeldvraag

Vul de juiste samenstellingen in. 

a. A4 en formaat
b. media en aandacht
c. placebo en effect

 

Uitwerkingen: 

a. A4-formaat
A4 is een afkorting, dus we schrijven de samenstelling met een streepje. 

b. media-aandacht

c. placebo-effect

Omdat het eerste woord eindigt op een klinker en het tweede woord begint met een klinker is er sprake van een klinkerbotsing. Dit betekent dat we de samenstelling met een streepje moeten schrijven. 

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.