Accenten

Wil jij online oefenen met het onderwerp Accenten? Of wil je andere spelling onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Accenten

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Accenten, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Accenten
 • accenten
 • leestekens
 • trema
 • accent aigu
 • accent grave
 • accent circonflexe
 • cedille

  Theorie

Uitdaging

Wat zijn accenten en wanneer gebruik je accenten?

Methode

Een accent is een teken dat op een klinker geplaatst kan worden om een klank of een klemtoon aan te geven. Er zijn verschillende soorten accenten in de Nederlandse taal die voor verschillende redenen worden gebruikt.

 

1 - trema: ë

Met een trema geef je aan dat een nieuwe klank begint, zodat de klank niet als een samengestelde klank wordt uitgesproken. 

poëzie - egoïsme - conciërge  

Als een klank niet gemisinterpreteerd kan worden is een trema niet nodig. 

financieel - geoefend - eeneiig 

 

2 - aigu: é

Accent aigu wordt vooral gebruikt in woorden afkomstig uit het Frans en wordt gebruikt als een enkele e moet worden uitgesproken als een lange 'e'. 

saté - coupé 

Daarnaast wordt accent aigu gebruikt als klemtoonteken, om nadruk te leggen op een woord of lettergreep. Bijvoorbeeld:

- Ik wil nú een koekje.
- Je moet je huiswerk vóór maandag inleveren.
- Ik wil graag één chocolaatje. 

Let op: het woord 'een' kan op twee verschillende manieren worden gelezen, als het lidwoord 'een' en het nummer 1. Als er twijfel over is, gebruik je meestal accent aigu om duidelijk te maken dat het over het nummer 1 gaat en niet over het lidwoord.

 

3 - grave: è 

Accent grave wordt ook vooral gebruikt in woorden afkomstig uit het Frans en wordt gebruikt als een enkele e moet worden uitgesproken als een korte 'e'. 

scène - après-ski - etagère

In het Nederlands gebruiken we soms ook accent aigu of accent grave, om nadruk te leggen op de klank van de letter. Bijvoorbeeld: 

- hé wordt uitgesproken als hee (lange 'e')
- hè wordt uitgesproken als he (korte 'e')

 

4 - circonflexe: ê 

Het accent circonflexe wordt bijna niet meer gebruikt in de Nederlandse taal. De enige uitzonderingen zijn een aantal Franse woorden. Bijvoorbeeld: 

crêpe - enquête

 

5 - cedille: ç 

Het accent cedille wordt uitgesproken als een 's'. Dit accent wordt gebruikt in het Frans, maar ook in het Spaans en Portugees. 

français (= Frans in het Frans)

ça va? (= hoe gaat het? in het Frans)

açucar (= suiker in het Portugees)

 

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

We kennen de volgende accenten in de Nederlandse taal:

 • trema: ë
 • aigu: é
 • grave: è 
 • circonflexe: ê 

  Voorbeeldvraag

De volgende woorden missen de accenten, herschrijf de woorden met de juiste accenten.

a. olien
b. genant
c. pate

 

Uitwerking: 

a. oliën
b. gênant
c. paté

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.