Voorzetsels

Wil jij online oefenen met het onderwerp Voorzetsels? Of wil je andere taal onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Voorzetsels

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Voorzetsels, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Voorzetsels
  • vootzetsel
  • voorzetseluitdrukkingen
  • VZ

  Theorie

Uitdaging

Hoe herken je de voorzetsels in een zin?

Methode

Voorzetsels zijn woorden die aangeven wat de aard van de relatie is tussen verschillende elementen in de zin. Bijvoorbeeld dat iets aan iets vast zit, of dat iets ergens tussen ligt of dat iets na iets gebeurt.

Een voorzetsel is bijna altijd onderdeel van een woordengroep waarin een zelfstandig naamwoord staat (naar de bus, op de tafel, achter de koelkast).

Voorbeelden van voorzetsels zijn:

- aan (aan het water)
- achter (achter hem)
- voor (voor de lente)
- op (op de berg)
- naast (naast het veld)
- tussen (tussen de boeken)
- met (met een tennisracket)
- bij (bij het concert)
- over (over het water)
- onder (onder de tafel)
- na (na de vakantie)
- in (in de tuin)

 

Voorzetsels kunnen ook achter de woordgroep staan waar ze bij horen

Voorzetsels kunnen ook achter de woordgroep staan waar ze bij horen, zoals in de volgende voorbeelden (ook wel een achterzetsel genoemd):

- zij rijden het tuinpad op
- wij reisden samen de hele wereld over

Let op: soms is het geen voorzetsel (of achterzetsel), maar een deel van een werkwoord. Zoals in de volgende zinnen het geval is:

- ik keur dat direct af (komt van het werkwoord afkeuren, af is hier dus geen voorzetsel!)
- ik sta altijd als eerste op (komt van het werkwoord opstaan, op is hier dus geen voorzetsel!)

 

Combinaties van voorzetsels of van een voorzetsel en een bijwoord

Soms vormen twee voorzetsels of een voorzetsel en een bijwoord een gecombineerd voorzetsel in een zin, zoals in de volgende zinnen:

- de auto reed met een noodgang op het water af (van: erop af rijden)
- de leerlingen liepen achter de ouders aan (van: er achteraan lopen)
- hij keek dwars door mij heen (van: er doorheen kijken)
- de dief probeerde achter haar langs te glippen (van: er achterlangs glippen)

Voorzetseluitdrukkingen

Voorzetseluitdrukkingen zijn combinaties van woorden die samen de functie van een voorzetsel hebben en vaak te vervangen zijn door één ander voorzetsel. Enkele voorbeelden:

- door middel van (te vervangen door: door, met)
- met betrekking tot (te vervangen door: voor, over)
- als gevolg van (te vervangen door: door)
- ten aanzien van (te vervangen door: over, van, voor, op, jegens)
- met behulp van (te vervangen door: met, door)

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • Voorzetsels zijn woorden die aangeven wat de aard van de relatie is tussen verschillende elementen in de zin. Bijvoorbeeld dat iets aan iets vast zit, of dat iets ergens tussen ligt of dat iets na iets gebeurt.
  • Een voorzetsel is bijna altijd onderdeel van een woordengroep waarin een zelfstandig naamwoord staat (naar de bus, op de tafel, achter de koelkast).

  Voorbeeldvraag

Vind alle voorzetsels en voorzetseluitdrukkingen in deze tekst:

'Maartje is met haar familie naar Frankrijk geweest deze zomer. De tenten stonden tussen de bomen naast een meer. Ze hebben een wandeling gemaakt in het bos en daarna een kampvuur gemaakt met behulp van de takjes die zij onderweg verzameld hadden.'


Uitwerking

Maartje is met haar familie naar Frankrijk geweest deze zomer. De tenten stonden tussen de bomen naast een meer. Ze hebben een wandeling gemaakt door het bos en daarna een kampvuur gemaakt met behulp van de takjes die zij onderweg verzameld hadden.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.