Uitzonderingen - trappen van vergelijking

Wil jij online oefenen met het onderwerp Uitzonderingen - trappen van vergelijking? Of wil je andere taal onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Uitzonderingen - trappen van vergelijking

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Uitzonderingen - trappen van vergelijking, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Uitzonderingen - trappen van vergelijking
  • trappen van vergelijking
  • stellende trap
  • vergrotende trap
  • overtreffende trap

  Theorie

Uitdaging

Zijn er uitzonderingen op de spellingsregels van de trappen van vergelijking?

Methode

De basis regels voor de trappen van vergelijking zijn: 

Stellende trap --> bijvoeglijk naamwoord
Vergrotende trap --> bijvoeglijk naamwoord + er
Overtreffende trap --> bijvoeglijk naamwoord + st

 

Een trap van vergelijking kan ook onregelmatig zijn, zoals in de volgende gevallen: 

goed - beter - best
veel - meer - meest
weinig - minder - minst

In sommige gevallen is de overtreffende trap moeilijk om uit te spreken. In het algemeen zijn het woorden die eindigen op: -de, -s, -sch, -sd, -sk, -st, maar er zijn ook andere woorden. Je zult het merken als je het woord probeert uit te spreken. Om dit te vermijden gebruik je dan de volgende regel voor deze trap: meest + bijvoeglijk naamwoord. Bijvoorbeeld: 

vers - verser - meest vers
geel - geler - meest geel  

 

Let op: dit is niet nodig als het woord makkelijk uitspreekbaar is. 

 

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • Een trap van vergelijking kan ook onregelmatig zijn.
  • In sommige gevallen is de overtreffende trap moeilijk om uit te spreken. Om dit te vermijden gebruik je dan de volgende regel voor deze trap: meest + bijvoeglijk naamwoord.

  Voorbeeldvraag

Vul het bijvoegelijk naamwoord in in de juiste vorm.

a. 

de stellende trap - kritisch

de vergrotende trap - ...

de overtreffende trap - ...

b. 

de stellende trap - graag

de vergrotende trap - ...

de overtreffende trap - ...

c. 

de stellende trap - tam

de vergrotende trap - ...

de overtreffende trap - ...

 

Uitwerking: 

a. 

In sommige gevallen is de overtreffende trap moeilijk om uit te spreken. In het algemeen zijn het woorden die eindigen op: -de, -s, -sch, -sd, -sk, -st, maar er zijn ook andere woorden. Gebruik dan de volgende regel voor deze trap: meest + bijvoeglijk naamwoord.

kritisch - kritischer - meest kritisch

b. Een trap van vergelijking kan ook onregelmatig zijn.

graag - liever - liefst

c. 

In het bijvoeglijk naamwoord zit een korte klinker gevolgd door een enkele medeklinker. In dit geval verdubbelt de medeklinker in de vergrotende trap. De overtreffende trap is niet moeilijk om uit te spreken dus we gebruiken de regel: bijvoegelijk naamwoord + st. 

tam - tammer - tamst 

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.