Regelmatig voorkomend - spreekwoorden, gezegden en uitdrukkingen

Wil jij online oefenen met het onderwerp Regelmatig voorkomend - spreekwoorden, gezegden en uitdrukkingen? Of wil je andere taal onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Regelmatig voorkomend - spreekwoorden, gezegden en uitdrukkingen

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Regelmatig voorkomend - spreekwoorden, gezegden en uitdrukkingen, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Regelmatig voorkomend - spreekwoorden, gezegden en uitdrukkingen
  • spreekwoorden
  • gezegden
  • uitdrukkingen

  Theorie

Uitdaging

Er zijn veel spreekwoorden, gezegden en uitdrukkingen in de Nederlandse taal. Welke zijn niet de meest voorkomende, maar hoor je toch regelmatig?

Methode

Een spreekwoord is een zin in de tegenwoordige tijd die meestal een wijsheid of levensles bevat, bijvoorbeeld:

  • Als het kalf verdronken is, dempt men de put - Pas maatregelen nemen als het eigenlijk al te laat is.

Een gezegde is een zinsdeel met een figuurlijke betekenis, bijvoorbeeld:

  • bij de vleet - in overvloed.

Een uitdrukking is een zin met een figuurlijke betekenis, bijvoorbeeld:

  • er als de kippen bij zijn - meteen reageren.

 

Spreekwoorden, gezegden en uitdrukkingen worden vaak door elkaar gebruikt. Je kunt ze alleen echt goed leren door veel te oefenen en te lezen. 

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • Een spreekwoord is een zin in de tegenwoordige tijd die meestal een wijsheid of levensles bevat.
  • Een gezegde is een zinsdeel met een figuurlijke betekenis.
  • Een uitdrukking is een zin met een figuurlijke betekenis.

  Voorbeeldvraag

Vul de ontbrekende woorden in.
a. Niet ... is altijd mis.
b. De ... is door de kerk.
c. De morgenstond heeft ... in de mond.


Uitwerking

a. Niet geschoten is altijd mis --> Als je het niet probeert, lukt het zeker niet.
b. De kogel is door de kerk --> Na lang overleg/twijfelen is er een besluit genomen.
c. De morgenstond heeft goud in de mond --> Door vroeg te beginnen kun je meer werk verzetten.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.