Vermenigvuldigen en delen

Wil jij online oefenen met het onderwerp Vermenigvuldigen en delen? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Vermenigvuldigen en delen

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Vermenigvuldigen en delen, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Vermenigvuldigen en delen
 • delen
 • vermenigvuldigen
 • voorkennis rekenen

  Theorie

Uitdaging

Een vermenigvuldiging is eigenlijk een uitgebreide optelsom. Als we bijvoorbeeld gaan kijken naar het vermenigvuldigen van 4 x 4, dan rekenen we dat eigenlijk als 4 + 4 + 4 + 4 = 16 uit.

Delen is het omgekeerde van vermenigvuldigen. Als we kijken naar 16 : 4, dan trekken we telkens 4 van de 16 af totdat dit niet meer kan. Daarna gaan we kijken hoe vaak we dit hebben kunnen doen. Dit geeft 16 - 4 - 4 - 4 - 4 = 0. Het getal 4 past dus 4 keer in 16, dus 16 : 4 = 4.

Methode

Vermenigvuldigen

Voorbeeld 70 x 30

 • Eerst berekenen we 7 x 3 = 21.
 • Vervolgens voeg je de nullen toe: 70 x 30 = 2100.
 • Let op! Bij het optellen van tientallen, komt er maar één nul bij het eindantwoord. Bij vermenigvuldigen van tientallen komen er twee nullen bij het eindantwoord.

  50 + 30 = 80
  50 x 30 = 1500
  500 + 300 = 800
  500 x 300 = 150.000

Voorbeeld 12 x 25

 • Als we de 12 delen door 2 en de 25 vermenigvuldigen met 2 dan komen we uit op 6 x 50.
 • 6 x 50 = 300 dus 12 x 25 = 300.
 • Bij vermenigvuldigen geldt dus als je het ene getal met iets vermenigvuldigt, dan moet je het andere getal door datzelfde getal delen. Zo blijft de uitkomst van de som gelijk.

Breuken

Voorbeeld: 210 : 30

 • We strepen links en rechts de nullen tegen elkaar weg.

  21 : 3 = 7 dus 210 : 30 = 7

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

 • Een vermenigvuldiging is eigenlijk een uitgebreide optelsom.
 • Delen is het omgekeerde van vermenigvuldigen.

  Voorbeeldvraag

a. 80 x 40

b. 20 x 44

c. 160 : 20

 

Uitwerking

a. Bereken eerst 8 x 4 = 32

Tel vervolgens de nullen op.

80 x 40 = 3.200

b. Vereenvoudig eerst de som

20 x 44 = 10 x 88
10 x 88 = 880

c. Vereenvoudig de som door de nullen weg te strepen.

16 : 2 = 8

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.