Basis - van breuken naar procenten en andersom

Wil jij online oefenen met het onderwerp Basis - van breuken naar procenten en andersom? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Basis - van breuken naar procenten en andersom

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Basis - van breuken naar procenten en andersom, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Basis - van breuken naar procenten en andersom
  • decimaal getal
  • percentage
  • breuk
  • voorkennis procenten
  • rekenen met procenten

  Video

  Theorie

Uitdaging

Procenten en breuken worden allebei gebruikt om een verhouding aan te geven. Het aantal procenten geeft altijd de verhouding met 100.

Zo is $$1\% = \frac{1}{100} $$ en $$20\% = \frac{20}{100}$$

Een breuk hoeft niet, maar kan wel, de verhouding met 100 geven. Zo heb je $$\frac{1}{100}$$ maar ook $$\frac{1}{5}$$ of $$\frac{3}{10}$$

In deze theorie leggen we je uit hoe je van een breuk een percentage maakt en andersom.

Methode

Van breuken naar procenten

Om van een breuk een percentage te maken, moet er ervoor zorgen dat de noemer 100 is.

Wil je bijvoorbeeld $$\frac{4}{5}$$ als percentage schrijven, dan zorg je ervoor dat de noemer 100 is door zowel de teller als de noemer met 20 te vermenigvuldigen:

$$\frac{4}{5} = \frac{80}{100} = 80\%$$

Van procenten naar breuken

Een breuk wil je altijd zo ver mogelijk vereenvoudigen. Om van een percentage een breuk te maken, schrijf je deze dus eerst om naar een breuk met 100 in de noemer en kijk je vervolgens of je deze nog verder kunt vereenvoudigen. Bijvoorbeeld:

$$75\% = \frac{75}{100} = \frac{3}{4}$$

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • $$1\% = \frac{1}{100} = 0,01$$
  • $$\bf{\frac{ \mbox{ Deel van de totale hoeveelheid}}{ \mbox {Totale hoeveelheid}} · 100} = \mbox{ percentage}$$

  Voorbeeldvraag

a. Hoeveel is 10% van 250?

b. Van de 320 pennen werken er 20 niet. Hoeveel procent van de pennen doet het niet?

c. Schrijf $$\frac{3}{20}$$ als percentage.

 

Uitwerking

a. 10% moet je eerst schrijven als decimaal getal. 10% betekent ook wel 10 van de 100 en dus $$\frac{10}{100} = 0,1$$. Vervolgens vermenigvuldig je dit met de hoeveelheid: 0,1 · 250 = 25.

b. $$\frac{ \mbox{ Deel van de totale hoeveelheid}}{ \mbox { Totale hoeveelheid}} · 100 = \frac{20}{320} · 100 = 6,25 \% $$

c. $$\frac{3}{20}=\frac{15}{100}=15\%$$

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.