Van percentage naar deel van de totale hoeveelheid en andersom

Wil jij online oefenen met het onderwerp Van percentage naar deel van de totale hoeveelheid en andersom? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Van percentage naar deel van de totale hoeveelheid en andersom

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Van percentage naar deel van de totale hoeveelheid en andersom, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Van percentage naar deel van de totale hoeveelheid en andersom
  • percentages
  • procenten
  • berekeningen met procenten
  • rekenen met procenten

  Video

  Theorie

Uitdaging

In deze theorie ga je leren rekenen met procenten. Het rekenen met procenten kan in veel situaties heel handig zijn. Wanneer je bijvoorbeeld 35% korting krijgt iets wat je graag wilt kopen, moet je wel eerst weten hoeveel je nou uiteindelijk moet betalen.

Als je met procenten werkt dan is 1 procent $$\frac{1}{100}$$ van een geheel en is 100% alles.

Methode

Van procenten naar absolute aantallen (van het percentage naar het deel van de totale hoeveelheid)

Als je met procenten wil rekenen, moet je het percentage eerst omschrijven naar een decimaal getal.

1% betekent 1 van de 100, dus dit is ook wel $$\frac{1}{100} = 0,01$$. Dit decimale getal gebruik je om uit te rekenen hoeveel 1% van de totale hoeveelheid inhoudt. Je vermenigvuldigt dit decimale getal namelijk met de hoeveelheid.

Voorbeeld. Fred heeft een chocoladereep van 200 gram. Hij wil 32% van de reep bewaren voor morgen. Hij wil graag weten hoeveel gram dit is. Hiervoor zet je eerst 32% om in een decimaal getal. 32% betekent 32 van de 100, dus ook wel $$\frac{32}{100} = 0,32$$. Vervolgens vermenigvuldig je dit met de hoeveelheid, 0,32 · 200 = 64 gram. Dus 32% van de hele reep is 64 gram chocolade.

 

Van absolute aantallen naar procenten (van het deel van de totale hoeveelheid naar het percentage)

Een percentage van iets kun je berekenen. Dit doe je als volgt: de totale hoeveelheid is 100%. Je berekent $$\bf{\frac{ \mbox{ Deel van de totale hoeveelheid}}{ \mbox { Totale hoeveelheid}} · 100}$$.

Bijvoorbeeld 14 van de 29 leerlingen heeft blond haar, $$\frac{14}{29} · 100 \approx 48,3 \%$$.

Percentages rond je af op 1 decimaal.

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • $$1\% = \frac{1}{100} = 0,01$$
  • $$\bf{\frac{ \mbox{ Deel van de totale hoeveelheid}}{ \mbox {Totale hoeveelheid}} · 100} = \mbox{ percentage}$$
  • Het percentage betekent 'het aantal procent'

  Voorbeeldvraag

a. Hoeveel procent is 98 van 211?

b. Hoeveel is 34% van 52?

 

Uitwerkingen

a. $$\frac{98}{211} · 100 = 46,4\%$$

b. $$\frac{34}{100} · 52 = 0,34 · 52 = 17,68$$

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.