Kwadranten van het assenstelsel

Wil jij online oefenen met het onderwerp Kwadranten van het assenstelsel? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Kwadranten van het assenstelsel

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Kwadranten van het assenstelsel, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Kwadranten van het assenstelsel
 • oorsprong
 • y-as
 • x-as
 • assenstelsel
 • x-coördinaat
 • y-coördinaat
 • kwadranten
 • coördinaten

  Theorie

Uitdaging

De assen van een assenstelsel verdelen het rooster in 4 delen. Deze delen worden kwadranten genoemd. De assen zelf horen niet bij de kwadranten.

Hoe de kwadranten genummerd worden en wat de vuistregels zijn van coördinaten in kwadranten, behandelen we in deze theorie.

Methode

Kwadranten worden als volgt ingedeeld:

$$\newcommand\T{\Rule{0pt}{1em}{.3em}} \begin{array}{c|c} \mbox{Kwadrant}&\mbox{Plaats} \\\hline \mbox{I}&\mbox{Rechtsboven} \\ \mbox{II}&\mbox{Linksboven} \\ \mbox{III}&\mbox{Linksonder} \\ \mbox{IV}&\mbox{Rechtsonder} \end{array}$$

 • In kwadrant I zijn de x- en y-coördinaat altijd positief.
 • In kwadrant II is de x-coördinaat altijd negatief, en de y-coördinaat altijd positief.
 • In kwadrant III zijn de x- en y-coördinaat altijd negatief.
 • In kwadrant IV is de x-coördinaat altijd positief, en de y-coördinaat altijd negatief.
Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

 • In kwadrant I zijn de x- en y-coördinaat altijd positief.
 • In kwadrant II is de x-coördinaat altijd negatief, en de y-coördinaat altijd positief.
 • In kwadrant III zijn de x- en y-coördinaat altijd negatief.
 • In kwadrant IV is de x-coördinaat altijd positief, en de y-coördinaat altijd negatief.

  Voorbeeldvraag

Geef van de volgende punten aan in welk kwadrant ze staan. Als hulpmiddel kun je de punten in een assenstelsel tekenen.

a. A(1,4)
b. B(-3,-2)
c. C(-1,3)
d. D(2,-3)

 

Uitwerking

a. Punt A heeft een positieve x-coördinaat en een positieve y-coördinaat. Dit punt ligt dus in kwadrant I.

b. Punt B heeft een negatieve x-coördinaat en een negatieve y-coördinaat. Dit punt ligt dus in kwadrant III.

c. Punt C heeft een negatieve x-coördinaat en een positieve y-coördinaat. Dit punt ligt dus in kwadrant II.

d. Punt D heeft een positieve x-coördinaat en een negatieve y-coördinaat. Dit punt ligt dus in kwadrant IV.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.