Gevorderd - herleiden bij vermenigvuldigen met letters

Wil jij online oefenen met het onderwerp Gevorderd - herleiden bij vermenigvuldigen met letters? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Gevorderd - herleiden bij vermenigvuldigen met letters

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Gevorderd - herleiden bij vermenigvuldigen met letters, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Gevorderd - herleiden bij vermenigvuldigen met letters

  Theorie

Uitdaging

Als je twee verschillende getallen met elkaar vermenigvuldigt, dan komt er één getal uit. Je kunt ze als het ware samenvoegen tot een ander getal. Als je twee verschillende letters vermenigvuldigt met elkaar dan kun je ze niet samenvoegen tot een nieuwe letter, maar blijven beide letters staan.

In deze theorie bespreken we hoe je een formule kunt herleiden waarin je letters en cijfers met elkaar vermenigvuldigt.

Methode

Termen die niet-gelijksoortig zijn kun je met elkaar vermenigvuldigen.

Dit doe je in 2 stappen:

 • Stap 1: Vermenigvuldig de getallen met elkaar.
 • Stap 2: Zet de letters in alfabetische volgorde achter het getal.

Voorbeeld: 3a · 9x

 • Stap 1: 3 · 9 = 27
 • Stap 2: 3a · 9= 27ax

Soms kunnen termen na het vermenigvuldigen nog bij elkaar worden opgeteld. Het optellen kan, zoals we al geleerd hebben, alleen wanneer de termen gelijksoortig zijn.

Voorbeeld:

 • 4 · 2+ 3 · 5a
  = 8+ 15a
  = 23a
 • 4 · 4+ 2 · 5
  = 16+ 10
  (let op: 16a en 10kunnen niet bij elkaar worden opgeteld omdat het geen gelijksoortige termen zijn)

Basis regels

 • Gelijksoortige termen kan je bij elkaar optellen, van elkaar aftrekken en vermenigvuldigen.
 • Termen die niet gelijksoortig zijn kun je niet bij elkaar optellen en niet van elkaar aftrekken, maar je kan ze wel met elkaar vermenigvuldigen.
 • Vermenigvuldigen gaat voor optellen en aftrekken.
Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

 • Gelijksoortige termen kan je bij elkaar optellen, van elkaar aftrekken en vermenigvuldigen.

 • Termen die niet gelijksoortig zijn kun je niet bij elkaar optellen en niet van elkaar aftrekken, maar je kan ze wel met elkaar vermenigvuldigen.

 • Vermenigvuldigen gaat voor optellen en aftrekken.

 • · a2
 • -1 · = -b

  Voorbeeldvraag

Herleid.

-3x · 3y

 

Uitwerking

 • Stap 1: Als eerste vermenigvuldig je de getallen met elkaar. De uitkomst komt voorop in het antwoord. -3 · 3 = -9
 • Stap 2: Zet de letters op alfabetische volgorde. -9 · x · y
 • Stap 3: Het antwoord is: -3x · 3= -9xy

Let erop dat je de punten weglaat!

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.