Basis - de product-som-methode

Wil jij online oefenen met het onderwerp Basis - de product-som-methode? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Basis - de product-som-methode

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Basis - de product-som-methode, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Basis - de product-som-methode
 • ontbinden in factoren
 • de product-som-methode
 • kwadratische vergelijkingen
 • kwadratische formules

  Video

  Theorie

Uitdaging

De product-som-methode is een manier van ontbinden in factoren. Je kunt deze methode goed gebruiken bij kwadratische formules. Bij deze methode zijn er twee hoofdrolspelers; het product en de som.

In deze theorie leggen we je uit wanneer je de product-som-methode kunt toepassen en hoe dit werkt.

Methode

De product-som-methode kun je alleen gebruiken als je formule in deze algemene vorm staat: ax2 + bx + c. Vervolgens ga je opzoek naar 2 getallen waarvan de som b is en het product c.

Neem bijvoorbeeld de formule x2 + 9x + 14.

 • Stap 1: Kijk allereerst welk getal op de plek van c staat. Hier is dat 14. Begin dan met het maken van de 'tabel van 14'.
 • Stap 2: Het product van 2 getallen moet 14 zijn. Je schrijft alle producten van 2 getallen die op 14 uitkomen.
 • Stap 3: Bereken steeds ook de som van deze 2 getallen, dus de 2 getallen bij elkaar opgeteld.
 • Stap 4: De som moet uitkomen op het getal wat op de plek van b staat. Hier is dat 9. Als je 2 getallen vindt waarvan het product 14 is en de som 9 dan heb je de juiste getallen gevonden.
 • Stap 5: Nu kun je ontbinden in factoren, oftewel haakjes toevoegen aan de som.

9 is de som van de getallen 2 en 7.
14 is het product van de getallen 2 en 7.

De ontbinding ziet er dan als volgt uit: (x + 2)(x + 7).

Met behulp van de product-som-methode zou je bijvoorbeeld makkelijk kunnen bepalen voor welke waarde van x de uitkomst van de formule (y) gelijk is aan 0.

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

Ontbinden in factoren met de product-som-methode:

 • dit kun je doen als de vorm van de formule als volgt is: ax2 + bx + c
 • zoek 2 getallen waarvan het product c is en de som b

  Voorbeeldvraag

Ontbind in factoren:

x2 + 8x + 12

 

Uitwerking

Deze kwadratische vergelijking kan je oplossen door middel van de product-som-methode. Het product van 2 getallen moet 12. Maak een tabel van 12. Schijf alle producten op die 12 vormen. Zoek vervolgens de 2 getallen waarvan de som op 8 uitkomt.

De som van de getallen 2 en 6 is 8 en het product van 2 en 6 is 12.

We kunnen nu ontbinden in factoren: (x + 2)(x + 6)

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.