Ontbinden in factoren - meerdere gemeenschappelijke factoren

Wil jij online oefenen met het onderwerp Ontbinden in factoren - meerdere gemeenschappelijke factoren? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Ontbinden in factoren - meerdere gemeenschappelijke factoren

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Ontbinden in factoren - meerdere gemeenschappelijke factoren, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Ontbinden in factoren - meerdere gemeenschappelijke factoren
  • buiten haakjes brengen
  • ontbinden in factoren
  • meerdere gemeenschappelijke factoren

  Theorie

Uitdaging

Soms is het overzichtelijker om haakjes te gebruiken om een formule op te schrijven. Om dit te doen moet je een gemeenschappelijke factor herkennen en buiten haakjes brengen. Soms kun je meerdere gemeenschappelijke factoren ontdekken. Dan is het de bedoeling om al deze factoren buiten de haakjes te brengen.

Hoe dit precies werkt leer je in deze theorie.

Methode

Neem als voorbeeld 12x + 6xy.

Je gaat op zoek naar getallen en variabelen die beide termen van de som in zich hebben. Als je dit direct kunt zien, dan kun je het meteen opschrijven. Als je het niet meteen ziet, kun je de termen opdelen in zo klein mogelijke factoren.

In het voorbeeld kun je als gemeenschappelijke factor de x herkennen, maar 6 is ook een gemeenschappelijke factor. Als je dit niet direct ziet, ga je als volgt te werk:

  1. Deel je 12x op in zo klein mogelijke factoren, dan krijg je: 2 · 2 · 3 · x
  2. Deel je 6xy op in zo klein mogelijke factoren, dan krijg je: 2 · 3 · x · y
  3. Je ziet 2 · 3 · x als gemeenschappelijke factoren.
  4. Het getal 2 · 3 · x (= 6x) moet je buiten de haakjes brengen. De overgebleven factoren komen binnen de haakjes.
  5. Zonder haakjes heb je dus de som 12x + 6yx. Met haakjes krijg je dan: 6x(2 + y)

Je kunt dit ook weer controleren door je haakjes weg te werken met behulp van deze rekenregel: a(b + c) = ab + ac. Als je het goed hebt gedaan, kom je dan weer op de oorspronkelijke som uit.

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • Soms kun je meerdere gemeenschappelijke factoren ontdekken. Dan is het de bedoeling om al deze factoren buiten de haakjes te brengen.

  Voorbeeldvraag

Ontbind de volgende som in factoren:25x3 + 10xy

 

Uitwerking

25x3 = 5 · 5 · x · x · x
10xy = 5 · 2 · x · y 

De gemeenschappelijke factoren zijn dus: 5 · x = 5x. Deze factor komt dus buiten de haakjes.

Dus: 25x3 + 10xy = 5x(5x2+ 2y)

 

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.