Introductie van de tangens

Wil jij online oefenen met het onderwerp Introductie van de tangens? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Introductie van de tangens

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Introductie van de tangens, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Introductie van de tangens
 • tan
 • tangens
 • hellingshoek
 • hellingsgetal
 • helling
 • horizontale verplaatsing
 • verticale verplaatsing

  Theorie

Uitdaging

Naast de sinus en de cosinus, kun je de tangens gebruiken om hoeken en zijden van rechthoekige driehoeken uit te rekenen. De basis van rekenen met de tangens in hoeken begint bij de hellingshoek, horizontale verplaatsing en verticale verplaatsing.

In deze theorie leggen we je uit wat de tangens met een hellingshoek te maken heeft en hoe je kunt rekenen met de tangens.

 

Methode

 • Een hoek die met een horizontale lijn een helling maakt, heet een hellingshoek.
 • De verticale lijn heet een verticale verplaatsing.
 • De horizontale lijn heet een horizontale verplaatsing.

Een hellingshoek kun je zowel in termen van graden (°) schrijven als in termen van een hellingsgetal.

We berekenen de hellingshoek als volgt:

 • $$\mbox{Hellingsgetal =} \frac{\mbox{Verticale verplaatsing}}{\mbox{Horizontale verplaatsing}}$$

Het hellingsgetal noemen we ook wel de tangens van een hellingshoek. Als we de tangens van het aantal graden van de hellingshoek nemen, krijgen we het hellingsgetal.

 • $$\mbox{Hellingsgetal} = \mbox{Tan(hellingshoek)=}\frac{\mbox{Verticale verplaatsing}}{\mbox{Horizontale verplaatsing}}$$

Voorbeeld:

Als de hellingshoek 23° is, dan is de tangens van deze hellingshoek:

$$\mbox{Tan(23°)=}\frac{\mbox{Verticale verplaatsing}}{\mbox{Horizontale verplaatsing}}=0,42$$

Het hellingsgetal is dan 0,42.

Je rekenmachine heeft een tan-toets. Als je de tangens van 23° berekent op je rekenmachine ziet dat er zo uit: $$\mbox{Tan (23) =} 0,42 $$

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

 • $$\mbox{Hellingsgetal} = \mbox{Tan(Hellingshoek)=}\frac{\mbox{Verticale verplaatsing}}{\mbox{Horizontale verplaatsing}}$$

  Voorbeeldvraag

Bereken in 2 decimalen nauwkeurig het hellingsgetal van een hellingshoek van $$\angle 29°$$

Uitwerking:

Tan(hellingshoek) = hellingsgetal

Typ in je rekenmachine de tangens toets met het aantal graden in.

Tan(29°) = 0,55

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.