Rekenen met de inverse tangens

Wil jij online oefenen met het onderwerp Rekenen met de inverse tangens? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Rekenen met de inverse tangens

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Rekenen met de inverse tangens, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Rekenen met de inverse tangens
  • Inverse
  • tangens
  • tan
  • hellingsgetal
  • hellingshoek
  • graden
  • inverse tangens

  Theorie

Uitdaging

Naast de tangens bestaat er ook de inverse tangens. De inverse tangens is eigenlijk het tegenovergestelde van de tangens.

In deze theorie leggen we specifiek uit wat de inverse tangens is en wanneer je deze moet gebruiken bij het rekenen met de tangens in driehoeken.

Methode

'Inverse' is een ander woord voor 'omgekeerd'.

De tangens gebruik je als je de hellingshoek weet en het hellingsgetal wilt berekenen, zoals je kunt zien in onderstaande formule:

$$\mbox{Hellingsgetal} = \mbox{tan (hellingshoek) =}\frac{\mbox{verticale verplaatsing}}{\mbox{horizontale verplaatsing}}$$

 

De inverse tangens gebruik je als je het hellingsgetal weet en de hellingshoek wilt berekenen.

Als de horizontale en verticale verplaatsing van een rechthoekige driehoek bekend is, dan kun je het hellingsgetal berekenen (zoals je ziet in bovenstaande formule). Je ziet in deze formule ook dat het hellingsgetal gelijk is aan de tangens van de hellingshoek: $$\mbox{Hellingsgetal = tan (hellingshoek)}$$

Als je dit hellingsgetal weet, dan kun je het aantal graden van de hellingshoek berekenen door de inverse tangens van het hellingsgetal te nemen.

$$\mbox{Hellingshoek} = \mbox{tan}^{-1}\mbox{(hellingsgetal)}$$

Je kunt hiervoor op je rekenmachine de knoppen SHIFT+tan gebruiken, je ziet dat er dan tan-1 komt te staan.

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • $$\mbox{Hellingsgetal}=\frac{\mbox{verticale verplaatsing}}{\mbox{horizontale verplaatsing}}$$
  • $$\mbox{Hellingsgetal = tan (hellingshoek)}$$
  • $$\mbox{Hellingshoek} = \mbox{tan}^{-1}\mbox{(hellingsgetal)}$$

  Voorbeeldvraag

Bekend is dat de horizontale verplaatsing AB = 6 cm is. De verticale verplaatsing AC = 11 cm.

Bereken de hellingshoek van $$\angle B $$ in 1 decimaal nauwkeurig.

Uitwerking:

Met de informatie die we hebben kunnen we het hellingsgetal berekenen.

$$\mbox{Hellingsgetal} = \frac{\mbox{verticale verplaatsing}}{\mbox{horizontale verplaatsing}} =\frac{11}{6} = 1,833...$$

Nu we het hellingsgetal hebben kunnen de de hellingshoek berekenen. $$\mbox{Hellingshoek} = \mbox{tan}^{-1}\mbox{(1,833)} \approx 61,4 °$$

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.