Aanzichten op schaal

Wil jij online oefenen met het onderwerp Aanzichten op schaal? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Aanzichten op schaal

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Aanzichten op schaal, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Aanzichten op schaal
  • schaalverdeling
  • schaal
  • aanzichten

  Theorie

Uitdaging

Aanzichten geven je informatie over de afmetingen en de vorm van een object. Er zijn verschillende soorten aanzichten en die geven je verschillende informatie.

In deze theorie wordt uitgelegd welke soorten aanzichten er zijn en hoe je berekeningen met aanzichten op schaal kunt uitvoeren.

Methode

Er zijn 3 soorten aanzichten:

  • Het bovenaanzicht geeft informatie over de lengte en breedte.
  • Het zijaanzicht geeft informatie over de lengte.
  • Het vooraanzicht geeft informatie over de breedte.

Zowel het zij- als vooraanzicht geven informatie over de hoogte. In het bovenaanzicht kan je geen hoogte aflezen.

Een schaalmodel is een weergave van een voorwerp of object in een andere maat, meestal een verkleining. Als iets op schaal is gemaakt, betekent dit dat het schaalmodel exact dezelfde verhoudingen heeft als het origineel, maar dan bijvoorbeeld 10 keer zo klein. Als de schaal waarop de verkleining is gemaakt is aangegeven kan je berekenen hoe groot het origineel is.

Een schaal kan bijvoorbeeld 1 : 30 zijn. Dit betekent dat 1 van een bepaalde grootheid hetzelfde is als 30 van die grootheid in het echt. Toegepast op een speelgoed auto betekent dit dat 1 cm van de speelgoed auto, 30 cm van een echte auto zou zijn.

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • Uit een bovenaanzicht kun je de lengte en de breedte aflezen.
  • Uit een vooraanzicht kun je de breedte en de hoogte aflezen.
  • Uit een zijaanzicht kun je de lengte en de hoogte aflezen.

  Voorbeeldvraag

a. In de figuren zijn twee aanzichten van een kerk te zien. Welk aanzicht hoort bij welk figuur?

b. De tekening is op schaal 1 : 200. (1 blokje is 5 mm bij 5mm). Hoe hoog is de kerk?

 

Uitwerking:

a. Het figuur met de grote bruine voordeur is het vooraanzicht. De andere is het zijaanzicht.

b. We tellen 12 blokjes tot de punt van het dak van de toren. Op schaal weten we dat 1 blokje in het echt 200 keer zo groot is. Dus elk blokje op de tekening is 1 meter in het echt. (5 mm · 200 = 1000 mm = 1 meter)

Nu kunnen we de echte hoogte berekenen: 12 · 1 = 12 meter.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.