Een introductie van de kwadratische functie

Wil jij online oefenen met het onderwerp Een introductie van de kwadratische functie? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Een introductie van de kwadratische functie

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Een introductie van de kwadratische functie, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Een introductie van de kwadratische functie
 • origineel
 • beeld
 • functiewaarde
 • kwadratische formules
 • kwadratische vergelijking
 • kwadratische functies
 • parabolen en vergelijkingen

  Theorie

Uitdaging

Een formule heeft vaak de algemene vorm y = ax2 + bx + c. Een functie is in principe hetzelfde al een formule, alleen is de notatie net even anders.

In deze theorie leggen we je uit wat een kwadratische functie is.

Methode

We kennen 2 notaties voor een functie:

 1. De haakjesnotatie: f(x) = x2 - 3
 2. De formule: y = x2 - 3

De functie f(x) = x2 - 3 is een kwadratische functie.

Het getal dat je invult voor x wordt het origineel genoemd. Van elk origineel x kun je het beeld y berekenen. Bij het origineel x = 2 hoort het beeld y = 1, want f(2) = 22 - 3 = 4 - 3 = 1. Het origineel is dus de waarde voor x, hetgeen je invult in de functie. Het beeld is y, de uitkomst van de functie als het origineel is ingevuld.

Je noemt het beeld van, bijvoorbeeld het origineel 2, ook wel de functiewaarde van 2.

Dus in dit voorbeeld geldt: de functiewaarde van 2 is 1.

Functiewaarden berekenen

Stel je hebt de kwadratische functie f(x) = 2x2 - x + 3.

Om de functiewaarde van f(4) te berekenen vervang je elke x door 4. Het bijbehorende beeld is f(4) = 2 · 42 - 4 + 3 = 2 · 16 - 4 + 3 = 32 - 4 + 3 = 31.

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

 • De haakjesnotatie: f(x) = x2 - 3
 • De formule: y = x2 - 3

  Voorbeeldvraag

a. Noteer de formule van f(x) = x2 + 2.

b. Bereken f(3).

c. Ligt het punt A(4,18) op de grafiek van f?

Uitwerking:

a. De formule van f(x) = x2 + 2 is y = x2 + 2.

b. f(3) =32 + 2 = 9 + 2 = 11

c. Om dit te bepalen vul je x = 4 in de formule in en kijk of er y = 18 uitkomt.

f (4) =42 + 2 = 16 + 2 = 18 geeft de coördinaten A(4,18).

Het punt A(4,18) ligt op de grafiek van f.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.