Gevorderd - procentuele verandering berekenen

Wil jij online oefenen met het onderwerp Gevorderd - procentuele verandering berekenen? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Gevorderd - procentuele verandering berekenen

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Gevorderd - procentuele verandering berekenen, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Gevorderd - procentuele verandering berekenen
 • percentage berekenen
 • percentage hoeveelheid
 • procenten
 • procentuele toename
 • procentuele afname
 • procentuele verandering
 • rekenen met procenten

  Video

  Theorie

Uitdaging

Verhoudingentussen getallen worden vaak weergegeven in procenten. Dit is handig omdat het een duidelijke weergaveis van hoe een bepaalde waarde in verhouding staat tot het totaal.

De relatieve toename (of afname) = de toename in procenten

Bijvoorbeeld: 30% van de mensen uit een onderzoek gaven antwoord B. 30% geeft je een duidelijker beeld van de situatie dan bijvoorbeeld 105.000 van de 350.000 mensen. Het is daarom belangrijk dat je goed om kunt rekenen naar procenten en dat je kunt berekenen met hoeveel procent iets is toegenomen of afgenomen.

Methode

Het percentage van iets berekenen we door het gevraagde deel van het totaal door het totaal te delen.

$$\bf {\mbox{Percentage =}} \frac{ \bf {\mbox {Deel van totaal} }}{ \bf {\mbox {Totaal}}} \bf { · 100} $$

Procentuele toe- en afname

Als je een procentuele toename berekent, bereken je met hoeveel procent iets gestegen is. Een procentuele afname betekent dat je berekent met hoeveel procent iets gedaald is.

Dit doen we als volgt:

 • $$\bf{\mbox{Toename =}\frac{nieuw - oud}{oud} · 100}$$
 • $$\bf{\mbox{Afname =} \frac{nieuw - oud}{oud} · 100}$$

Als het goed gaat met de economie stijgen de prijzen elk jaar een klein beetje. Hoeveel dit is kun je berekenen. Neem bijvoorbeeld een pak melk, vorig jaar kostte dat 0,80 euro en dit jaar kost datzelfde pak 0,84 euro. Je kunt nu berekenen met hoeveel procent de prijs is gestegen.

$$\bf{\mbox{Toename =}\frac{nieuw - oud}{oud} · 100}$$ $$\bf{\mbox{Toename =}\frac{0,84 - 0,80}{0,80} · 100} = 5$$

Het pak melk is 5% duurder geworden.

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

 • $${\mbox{Percentage =}} \frac{ \bf{\mbox {Deel van TOTAAL}} }{\bf {\mbox { TOTAAL}}} \bf {· 100 }$$
 • $${\mbox{Toename =}\frac{\mbox{nieuw - oud}}{\mbox{oud}} · 100}$$
 • $${\mbox{Afname =} \frac{\mbox{nieuw - oud}}{\mbox{oud}} · 100}$$

  Voorbeeldvraag

Clara heeft 345 euro gespaard. 245 euro zet ze op een spaarrekening.

a. Hoeveel procent spaart ze?

b. Na 3 maanden heeft ze 280 euro gespaard. Wat is de procentuele toename van haarspaarsaldo?

 

Uitwerking

a. $$\mbox{Percentage = }\frac{245}{345} · 100 = 71,0$$ Dus 71%

b. $$\mbox{Procentuele toename = }\frac{280 - 245 }{245} · 100 = 14,3$$

Dus 14,3%

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.