De discriminant en het aantal oplossingen van de abc-formule

Wil jij online oefenen met het onderwerp De discriminant en het aantal oplossingen van de abc-formule? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

De discriminant en het aantal oplossingen van de abc-formule

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp De discriminant en het aantal oplossingen van de abc-formule, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

De discriminant en het aantal oplossingen van de abc-formule
 • discriminant
 • abc-formule
 • niet-positieve discriminanten
 • negatieve discriminanten

  Theorie

Uitdaging

De discriminant van een kwadratische vergelijking bereken je met de formule D = b2 - 4ac. De discriminant kan een negatief getal zijn, een positief getal zijn of gelijk zijn aan nul.

De discriminant is bepalend in het aantal oplossing van de kwadratische vergelijking. Waarom dat zo is leggen we je uit in deze theorie.

Methode

Als je die negatieve discriminant vervolgens invult in de abc-formule, dan zou je de wortel van een negatief getal krijgen. Zoals je weet bestaat de wortel van een negatief getal niet. Daarom heeft de vergelijking geen oplossingen als de discriminant een negatief getal is.

 • Dus $$\frac{-b ± \sqrt{D}}{2a}$$ kan niet als D < 0. Hierdoor zijn er dan geen oplossingen voor de vergelijking.

De discriminant kan ook precies 0 zijn.

 • Als D = 0, dan is er maar 1 oplossing voor de kwadratische vergelijking. Dit komt omdat $$\frac{-b - \sqrt{0}}{2a} = \frac{-b + \sqrt{0}}{2a}$$.

Als de discriminant groter dan 0 is, dan zijn er 2 oplossingen voor de kwadratische vergelijking.

Het aantal oplossingen van een kwadratische vergelijking hangt dus af van de discriminant.

 • Geen oplossing als D < 0
 • 1 oplossing als D = 0
 • 2 oplossingen als D > 0

Let op! Er zijn meerdere manieren om een kwadratische vergelijking op te lossen. Je kunt ontbinden in factoren of de abc-formule gebruiken. De abc-formule gebruik je alleen als ontbinden in factoren niet kan. Ontbinden in factoren gaat namelijk sneller en je hebt minder kans op rekenfouten. Vergeet nooit na afloop je antwoord nog eens in te vullen in de oorspronkelijke vergelijking, zo controleer je je antwoord. Mocht het dan niet kloppen, dan heb je waarschijnlijk ergens een klein rekenfoutje gemaakt.

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

 • Geen oplossing als D < 0
 • 1 oplossing als D = 0
 • 2 oplossingen als D > 0

  Voorbeeldvraag

Hoeveel oplossingen heeft de vergelijking?

a. 2x2 + 3x + 4 = 0

b. 2x2 + 4x + 2 = 0

 

Uitwerking

a. 2x2 + 3x + 4 = 0

a = 2
b = 3
c = 4

D = 32 - 4 · 2 · 4 = 9 - 32 = -23

De discriminant is negatief, dus de vergelijking heeft 0 oplossingen.

b. 2x2 + 4x + 2 = 0

a = 2
b = 4
c = 2

D = 42 - 4 · 2 · 2 = 16 - 16 = 0

De discriminant is 0, dus de vergelijking heeft 1 oplossing.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.