Basis 1 - hoeken berekenen met de tangens

Wil jij online oefenen met het onderwerp Basis 1 - hoeken berekenen met de tangens? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Basis 1 - hoeken berekenen met de tangens

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Basis 1 - hoeken berekenen met de tangens, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Basis 1 - hoeken berekenen met de tangens
 • tan
 • tangens
 • hellingshoek
 • helling
 • hellingsgetal
 • TOA
 • SOSCASTOA
 • aanliggende rechthoekszijde
 • overstaande rechthoekszijde
 • schuine zijde

  Theorie

Uitdaging

De tangens gebruikt je bij het berekenen van onder andere een hellingshoek.

$$\mbox{tan}(\mbox{hellingshoek}) = \frac{\mbox{verticale verplaatsing}}{\mbox{horizontale verplaatsing}}$$

Voor het rekenen met de tangens kun je in sommige driehoeken direct zien wat de horizontale en verticale verplaatsing is. Maar er zijn ook driehoeken waarbij de rechthoekszijden niet horizontaal en verticaal lopen, zoals de onderste driehoek in de afbeelding.

Als je nu ∠A of ∠B wilt berekenen, is het lastig te bepalen welke zijden je als verticale verplaatsing en horizontale verplaatsing beschouwt. Daarom zijn er meer algemene termen bedacht.

Methode

Als we naar de onderste driehoek kijken in de afbeelding, dan kunnen we het volgende vaststellen:

Zijde BC is de overstaande zijde van ∠A.

Zijde AC is de aanliggende rechthoekszijde van ∠A.

Zijde AB is de schuine zijde in de driehoek.

 • De overstaande zijde van een hoek is altijd de zijde waar de hoek zelf niet aan vast zit. Dus de zijde die tegenover de hoek ligt.
 • De aanliggende rechthoekszijde is een zijde die aan de betreffende hoek vast zit en aan de rechte hoek vastzit.
 • De schuine zijde is altijd de zijde die tegenover de rechte hoek zit. Hierdoor is het ook altijd de langste zijde.

Als je de termen 'verticale verplaatsing' en 'horizontale verplaatsing' nu vervangt voor de nieuwe begrippen, dan krijg je deze vergelijkingen:

 • $$\mbox{tan }\angle A=\frac{\mbox{overstaande zijde van }\angle A}{\mbox{aanliggende zijde van }\angle A}$$
 • $$\angle A=\mbox{tan}^{-1}\left(\frac{\mbox{overstaande zijde van }\angle A}{\mbox{aanliggende zijde van }\angle A}\right)$$

Je kunt dit goed onthouden door het woordje TOA (de eerste letters van de afzonderlijke onderdelen in de formule: Tan, Overstaande, Aanliggende).

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

 • $$\mbox{tan }\angle A=\frac{\mbox{overstaande zijde van }\angle A}{\mbox{aanliggende zijde van }\angle A}$$
 • $$\angle A=\mbox{tan}^{-1}\left(\frac{\mbox{overstaande zijde van }\angle A}{\mbox{aanliggende zijde van }\angle A}\right)$$

  Voorbeeldvraag

Hier zie je een rechthoekige driehoek. Schrijf ∠B als verhouding van twee zijden en bereken de hoek. Rond af op hele graden.

Uitwerking:

$$\mbox{tan}(\angle B)=\frac{\mbox{overstaande zijde van }\angle B}{\mbox{aanliggende zijde van } \angle B}$$ $$\angle B=\mbox{tan}^{-1}\left(\frac{AC}{BC}\right)=\mbox{tan}^{-1}\left(\frac{8,1}{7,3}\right) \approx 48°$$

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.