Toepassingen van kwadratische vergelijkingen

Wil jij online oefenen met het onderwerp Toepassingen van kwadratische vergelijkingen? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Toepassingen van kwadratische vergelijkingen

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Toepassingen van kwadratische vergelijkingen, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Toepassingen van kwadratische vergelijkingen
  • vergelijkingen oplossen
  • vergelijkingen opstellen
  • kwadratische vergelijkingen
  • toepassingen van kwadratische vergelijkingen

  Video

  Theorie

Uitdaging

We kunnen verschillende oppervlaktes berekenen. Sommige oppervlaktes zijn makkelijker te berekenen dan anderen. Het kan nodig zijn om een vergelijking op te stellen om zo een oppervlakte te kunnen berekenen.

Hoe dit precies werkt leggen we je uit in deze theorie.

Methode

Bekijk de figuur van het het zwembad. Het zwembad heeft een breedte van 7 meter en een lengte van 9 meter. Langs 2 zijden van het zwembad loopt een overal even breed pad dat een oppervlakte van 36 m2 heeft.

Om de breedte van het pad te achterhalen moet je een vergelijking opstellen en oplossen. Neem aan dat het pad x meter is. Verdeel vervolgens het pad in 3 stukken. De oppervlakte van het pad is de som: opp I + opp II + opp III.

Opp I = x · 7 = 7x.

Opp II = x · x = x2.

Opp III = x · 9 = 9x.

De oppervlakte van het pad staat gelijk aan 7x + 9x + x2.

Deze vergelijking kun je vereenvoudigen tot x2 + 16x.

Gegeven is dat de oppervlakte van het pad van 36 m2.

Met deze gegevens kun je de volgende vergelijking opstellen en oplossen:

x2 + 16x = 36

x2 + 16x - 36 = 0

(x + 18)(x - 2) = 0

x + 18 = 0 ∨ x - 2 = 0

x = -18 ∨ x = 2

De breedte van het pad kan natuurlijk niet negatief zijn dus je neemt de positieve waarde: x = 2 meter.

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • Stel het onbekende getal gelijk aan x en maak een vergelijking.

  Voorbeeldvraag

Trudy heeft een groentetuin. Ze wil weten wat de breedte van haar groentetuin is. Gegeven is dat de oppervlakte van deze groentetuin 18 m2 is. Zie de afbeelding 'groentetuin'.Bepaal de breedte (x) van de groentetuin door eerst een formule op te stellen.

 

Uitwerking

Bepaal eerst de oppervlaktes van de drie vlakken:

Opp I = x · 4 = 4x
Opp II = x · x = x2
Opp III = x · 3 = 3x

De oppervlakte van de moestuin staat dus gelijk aan 4x + 3x + x2 = x2 + 7x
Gegeven is dat de oppervlakte van de moestuin = 18 m2

Met deze gegevens kun je de volgende vergelijking opstellen en oplossen:

x2 + 7x = 18
x2 + 7x - 18 = 0
(x + 9)(x - 2) = 0
x + 9 = 0 ∨ x -2

x = -9 ∨ x = 2

De breedte van de moestuin is dus 2 meter, want een negatieve breedte kan niet.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.