Boxplot

Wil jij online oefenen met het onderwerp Boxplot? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Boxplot

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Boxplot, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Boxplot
  • boxplot
  • spreidingsplot
  • verdeling
  • diagrammen
  • mediaan
  • eerste kwartiel
  • derde kwartiel
  • waarnemingen

  Theorie

Uitdaging

De spreidingsplot van de lengte van basketbalspelers wordt door de mediaan gedeeld in 2 helften. Het is nu alleen wel moeilijk om te zeggen hoe die helften verdeeld zijn. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat 50% van de spelers dichter richting de 1,70 m zitten dan 1,90. Of er is een kans dat maar 1 speler 1,70 is en de rest groter.

Om hier meer duidelijkheid over te krijgen, kan je een ook een boxplot maken. In deze theorie leggen we je uit wat een boxplot is en wat je ermee kunt.

Methode

Bij een boxplot worden nog twee medianen toegevoegd. De bovenste 50% en de onderste 50% worden ook in twee delen opgedeeld. Je krijgt dan 4 groepen die alle 4 bestaan uit (ongeveer) 25% van het aantal getallen in de waarnemingsreeks. De mediaan over de eerste helft (met de laagste getallen) heet het eerste kwartiel en wordt aangegeven met Q1. De mediaan over de tweede helft (met de hoogste getallen) heet het derde kwartiel en wordt aangegeven met Q3. Dit heet het derde kwartiel omdat driekwart van de getallen lager dan (of gelijk aan) dit getal zijn.

De medianen Q1 en Q3 bepaal je op dezelfde manier als Q2, maar dan neem je niet de volledige groep getallen maar alle getallen links van Q2 (om Q1 te bepalen) en alle getallen rechts van Q2 (om Q3 te bepalen). Als de waarnemingsreeks uit een oneven aantal bestaat wordt de mediaan zelf niet meegerekend bij een helft. De 2 helften zijn daarom altijd even groot. Als een helft uit een oneven aantal bestaat is het middelste getal het kwartiel. Als een helft uit een even aantal bestaat is het kwartiel het gemiddelde van de middelste 2 getallen. Let op: de mediaan (Q2) telt niet mee.

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • Een boxplot geeft een verdeling in 4 delen van 25%.

  Voorbeeldvraag

Van alle leraren klassieke talen bij een middelbare scholengemeenschap wordt de leeftijd genoteerd in een tabel.

$$\newcommand\Docent{\Rule{0pt}{1em}{.3em}} \begin{array}{c|c|c|c} \mbox{Docent} & \mbox{Tina} & \mbox{Mirjam} & \mbox{Henk} & \mbox{Guusje} & \mbox{Theo} & \mbox{Robert-Paul} & \mbox{Dieni} & \mbox{Helen} & \mbox{Sandrien} \\\hline \mbox{Leeftijd} & 35 & 41 & 45 & 48 & 50 & 51 & 52 & 58 & 60 \end{array}$$

a. Wat is de mediaan?

b. Ervan uitgaande dat de mediaan niet mee doet, welke leraren vallen er dan in de jongste 25%? En in de oudste 25%?

c. Teken een boxplot voor deze verdeling.

 

Uitwerking

a. Het middelste getal van de reeks van 9 leraren, is de 5e docent. Dit is hier dus de mediaan. Hier is dat Theo en die is 50. De mediaan ligt dus bij 50.

b. In totaal zijn het 9 leraren, de 5e docent is de mediaan. Aan weerszijden van de mediaan zijn nog 4 docenten, elke 4 vormen 50%. De helft van die 50% is 2 docenten. Dus de jongste 25% zijn de 2 jongste leraren: Tina en Mirjam. Hetzelfde geldt voor de oudste 25%. Dit zijn de 2 oudste leraren: Helen en Sandrien.

c. Bepaal Q1 en Q3: $$Q1=\frac{41+45}{2}=43$$ en $$Q3=\frac{52+58}{2}=55$$. Verwerk deze waarden in een boxplot. Zie de afbeelding "Leraren".

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.