Basis - machtsvergelijkingen oplossen

Wil jij online oefenen met het onderwerp Basis - machtsvergelijkingen oplossen? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Basis - machtsvergelijkingen oplossen

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Basis - machtsvergelijkingen oplossen, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Basis - machtsvergelijkingen oplossen
 • machten
 • machtswortel
 • derdemachtswortel
 • machtsfuncties
 • machtsvergelijkingen oplossen
 • vergelijkingen met machten

  Theorie

Uitdaging

We hebben eerder geleerd over het oplossen van kwadratische vergelijkingen. In deze vergelijkingen staat altijd een x2, maar bijvoorbeeld niet een x3 of een x4. Vergelijkingen met een grotere macht dan een kwadraat erin noemen we vaak machtsvergelijkingen.

In deze theorie leer je hoe je een vergelijking met een macht groter dan 2 op kunt lossen.

Methode

Van de vergelijking x2 = 16 weet je misschien al hoe je deze op kunt lossen. Neem aan beide kanten de wortel: x2 = 16

$$\sqrt{x^2} = \sqrt{16}    \vee    \sqrt{x^2} = -\sqrt{16}$$

x = 4 ∨ x = -4

Een 'gewone' wortel, zoals die hierboven, is een tweedemachtswortel. Je zou deze ook kunnen noteren als $$\sqrt[2]{16}$$, maar die 2 laten we bij de tweedemachtswortel eigenlijk altijd weg.

$$\sqrt{16}$$ is dus hetzelfde als $$\sqrt[2]{16}$$

Naast tweedemachtswortels, bestaan er ook derdemachtswortels, vierdemachtswortels, enz. Deze heb je nodig bij het oplossen van een machtsvergelijking met een macht groter dan 2.

Een machtsvergelijking ziet er (in de meest eenvoudige vorm) zo uit:

$$x^n = a$$

Stel je hebt de vergelijking $$x^3 = 50$$. De macht in deze vergelijking is een 3, om deze uit de vergelijking weg te werken heb je een derdemachtswortel nodig. 

$$x^3 = 50$$

$$\sqrt[3]{x^3} = \sqrt[3]{50}$$

$$x= \sqrt[3]{50} \approx 3,68$$

Misschien ken je van veel tweedemachtswortels de uitkomsten inmiddels uit je hoofd, van een derdemachtswortel is dit een stukje lastiger. In de eerste afbeelding kun je zien welke knoppen op je rekenmachine je nodig hebt om een derdemachtswortel te berekenen. 

Op dezelfde manier kun je ook andere machten uit een vergelijking weg werken. Bijvoorbeeld:
$$x^9 = 512$$

$$\sqrt[9]{x^9} = \sqrt[9]{512}$$

$$x= \sqrt[9]{512} = 2$$

Zoals je je misschien herinnert heeft de vergelijking $$x^2 = a$$ twee oplossingen als > 0.
(Zie het eerste voorbeeld van $$x^2 = 16$$)

Bij machten hoger dan 2 heb je soortgelijke regels. Maar let goed op! Niet elke machtsvergelijking heeft 2 oplossingen. De volgende regels gelden voor de algemene vorm xna.

 • Wanneer de macht n een even getal is én a > 0, zijn er 2 oplossingen.
 • Wanneer de macht n een even getal is én a = 0 is er 1 oplossing, namelijk x = 0.
 • Wanneer de macht n een even getal is én a < 0 zijn er geen oplossingen. 
 • Wanneer de macht n een oneven getal is, dan is er 1 oplossing.

Een voorbeeld van een machstfunctie met een even en een machtsfunctie met een oneven macht vindt je in de afbeeldingen hierboven. Een machtsfunctie met een even macht lijkt erg op een parabool, maar het is geen parabool.
Een machtsfunctie met een oneven macht heeft weer een hele andere vorm, namelijk een soort gedraaide 's'.

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

 • $$x^n = a $$ en n is een even getal, dan is $$x = \sqrt[n]{a}    \vee    x = -\sqrt[n]{a}$$
 • $$x^n = a$$ en n is een oneven getal, dan is $$x = \sqrt[n]{a}$$

  Voorbeeldvraag

Los op. Rond af op 2 decimalen.

a. x5 = 365

b. x6 = 25

c. x10 = 0


Uitwerking:

a. $$x = {\sqrt[5]{365}} \approx 3,25$$

b. $$x = {\sqrt[6]{25}} \approx 1,71$$ ∨ $$x = -{\sqrt[6]{25}} \approx -1,71$$.

c. x = 0

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.