Kans berekenen

Wil jij online oefenen met het onderwerp Kans berekenen ? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Kans berekenen

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Kans berekenen , met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Kans berekenen
  • kans berekenen
  • dobbelsteen
  • kansrooster

  Theorie

Uitdaging

Kansen worden gebruikt om een indruk te geven van de waarschijnlijkheid van een gebeurtenis. Je kunt niet met zekerheid zeggen dat iets gaat gebeuren, maar er zou een grotere kans kunnen zijn op de ene gebeurtenis dan op de andere. Zo heb je bijvoorbeeld als je met 2 dobbelstenen gooit een grotere kans op het gooien van totaal 6 dan totaal 10.

In deze theorie gaan we verder in op het berekenen van een kans.

Methode

Om kansen te kunnen berekenen is het makkelijker als je een overzicht hebt van alle mogelijke uitkomsten.

Kijk naar de afbeelding van het dobbelstenen rooster. Bij het gooien van 2 dobbelstenen is het handig om een 6 bij 6 rooster te tekenen. In totaal zijn er dan 36 uitkomsten. Het rooster geeft alle mogelijke uitkomsten weer van de som van de getallen op de dobbelstenen.

Stel we willen weten: Hoe groot de kans is dat je 4 gooit wanneer je 2 dobbelstenen gebruikt?

$$\mbox{Kans =} \frac{\mbox{Aantal gunstige uitkomsten}}{\mbox{Aantal mogelijke uitkomsten}}$$

Het aantal gunstige uitkomsten = het aantal uitkomsten dat 4 oplevert.
In dit geval zijn er 3 uitkomsten met als som 4. Het totale aantal mogelijke uitkomsten = 36.

Antwoord: $$\mbox{Kans =} \frac{3}{36} = 0,083$$. Een kans noteer je als P(gebeurtenis). Kansen rond je meestal af op 3 decimalen.

De kans om bij het gooien met 2 dobbelstenen 'som 4' te krijgen is P(som 4) = 0,083.

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • $$\mbox{Kans =} \frac{\mbox{Aantal gunstige uitkomsten}}{\mbox{Aantal mogelijke uitkomsten}}$$
  • Een kans noteer je als P(kans)

  Voorbeeldvraag

Marloes gooit met 2 dobbelstenen.

a. Bereken de kans dat zij de som 6 gooit.

b. Bereken de kans dat zij minder dan de som 8 gooit.

 

Uitwerking

a. $$P\mbox{(som 6)} = \frac{\mbox{Aantal gunstige uitkomsten}}{\mbox{Aantal mogelijke uitkomsten}} = \frac{5}{36} = 0,139$$

b. $$P\mbox{(som is kleiner dan 8)} = \frac{\mbox{Aantal gunstige uitkomsten}}{\mbox{Aantal mogelijke uitkomsten}} = \frac{21}{36} = 0,583$$

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.