Spreidingsdiagram - correlatie

Wil jij online oefenen met het onderwerp Spreidingsdiagram - correlatie? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Spreidingsdiagram - correlatie

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Spreidingsdiagram - correlatie, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Spreidingsdiagram - correlatie
  • correlatie
  • trendlijn
  • samenhang
  • puntenwolk
  • diagrammen

  Theorie

Uitdaging

De puntenwolk in een spreidingsdiagram kan soms een soort 'trend' volgen. Eigenlijk betekent dit niets anders dan dat de puntenwolk een bepaalde kant op loopt. Als dat het geval is dan kan er een lijn door heen getrokken worden. Deze lijn heet een trendlijn.

In de theorie gaan we niet in op de trendlijn, maar wel op de vraag of en zo ja, met wat voor soort correlatie je te maken hebt.

Methode

In de figuur 'Positieve correlatie' zie je een puntenwolk. De trendlijn is een beweging van stippen die van linksonder naar rechtsboven gaat. Niet alle punten liggen op de lijn, maar je kunt wel spreken van een samenhang tussen x en y. Als x groter wordt, wordt y over het algemeen ook groter. Omdat de trendlijn stijgend is (van links naar rechts), noemen we deze samenhang ook wel een positieve correlatie.

In de figuur 'Negatieve correlatie' zie je een correlatie die negatief is, dat betekent dat als x groter wordt, y kleiner wordt. Omdat de trendlijn dalend is (van links naar rechts), noemen we deze samenhang ook wel een negatieve correlatie.

Er kan ook sprake zijn van geen enkele samenhang tussen x en y; we zeggen dan dat er geen correlatie is.

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • Als y groter wordt als x groter wordt, dan spreek je van een positieve correlatie.
  • Als y kleiner wordt als x groter wordt, dan spreek je van een negatieve correlatie.
  • Als y niet per se groter of kleiner wordt als x groter wordt, dan betekent dat geen samenhang tussen x en y en dus geen correlatie.

  Voorbeeldvraag

Van een groep meisjes op de middelbare school is hun gewicht vergeleken met het aantal uur dat zij sporten per week.

$$\newcommand\T{\Rule{0pt}{1em}{.3em}} \begin{array}{c|c|c|c} \mbox{Beweging per week (uren)} & 0 & 1 & 1 & 1,5 & 2 & 2,5 & 3 & 3 & 3,5 & 5 & 5 \T \\\hline \mbox{Gewicht} \T & 80 & 75 & 70 & 72 & 69 & 70 & 68 & 67 & 65 & 64 & 60 \end{array}$$

a. Verwerk deze informatie in een spreidingsdiagram.

b. Is er sprake van een positieve of negatieve correlatie? Of is er sprake van geen correlatie?

 

Uitwerking

a. Zie de afbeelding.

b. Er is sprake van een negatieve correlatie: Hoe hoger het aantal uur beweging per week, des te lager het gewicht.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.