Staafdiagrammen

Wil jij online oefenen met het onderwerp Staafdiagrammen? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Staafdiagrammen

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Staafdiagrammen, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Staafdiagrammen
  • staafdiagram
  • diagrammen

  Theorie

Uitdaging

In de statistiek hebben we vaak te maken met verschillende gegevens, zoals meetresultaten. Diagrammen worden gebruikt om op een overzichtelijke manier deze informatie weer te geven.

Eén van de diagrammen die regelmatig wordt gebruikt is het staafdiagram. In deze theorie leggen we uit wat een staafdiagram is en hoe je deze kunt aflezen en tekenen.

Methode

Een staafdiagram bestaat uit staven in een assenstelsel die los van elkaar staan. Elke staaf geeft iets anders weer en de lengte van de staaf geeft een aantal aan. Een staafdiagram kan allerlei verschillende soorten informatie weergeven.

Aflezen

  • Om te weten wat iedere staaf weergeeft moet je naar de (horizontale) x-as kijken of naar de legenda.
  • Om te weten wat de waarde is van iedere staaf, kijk je naar de (verticale) y-as.

Tekenen

  • Stap 1: Zet de juiste informatie op de x-as en y-as.
  • Stap 2: Teken bij elke bekende waarde op de x-as een staaf zo hoog als de bijbehorende waarde op de y-as.
  • Stap 3: Maak eventueel een legenda bij de staven.
Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • $$\mbox{Een staafdiagram bestaat uit staven in een assenstelsel die los van elkaar staan}$$
  • $$\mbox{aantal % van het totaal}=\frac{\mbox{aantal}}{\mbox{totaal}}\cdot 100$$

  Voorbeeldvraag

In de afbeelding is een staafdiagram te zien. Anne, Bart, Claas en Dirk hebben een inzamelactie gedaan van schoenen voor het goede doel. In de staafdiagram is te zien hoeveel ieder heeft opgehaald.

a. Wie heeft de meeste schoenen opgehaald?

b. Hoeveel procent van het totale aantal is dat?

 

Uitwerking

a. Anne heeft de meeste schoenen opgehaald: 9 paar schoenen.

b. Het totale aantal ingezamelde schoenen is het aantal van Anne, Bart, Claas en Dirk bij elkaar opgeteld.
Totaal = 9 + 6 + 7 + 4 = 26 paar schoenen.

We gaan berekenen hoeveel procent 9 paar schoenen van het totale aantal is.
$$\frac{deel}{totaal} · 100\% = \mbox{percentage} $$ $$\frac{9}{26} · 100\% = 34,6 \% $$

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.