Stelling van Pythagoras toepassen op niet-rechthoekige driehoeken en veelhoeken

Wil jij online oefenen met het onderwerp Stelling van Pythagoras toepassen op niet-rechthoekige driehoeken en veelhoeken? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Stelling van Pythagoras toepassen op niet-rechthoekige driehoeken en veelhoeken

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Stelling van Pythagoras toepassen op niet-rechthoekige driehoeken en veelhoeken, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Stelling van Pythagoras toepassen op niet-rechthoekige driehoeken en veelhoeken
  • Stelling van Pythagoras
  • niet-rechthoekige driehoeken
  • veelhoeken
  • Pythagoras toepassen

  Theorie

Uitdaging

De Stelling van Pythagoras kun je alleen gebruiken bij rechthoekige driehoeken. Als je een figuur hebt waarin je niet direct een rechthoekige driehoek kunt ontdekken, kun je soms met een extra tussenstap toch de stelling van Pythagoras gebruiken om zijden te berekenen.

In deze theorie behandelen we het toepassen van de Stelling van Pythgoras op niet-rechthoekige driehoeken en veelhoeken.

Methode

In een rechthoekige driehoek is een zijde te berekenen als beide andere zijden gegeven zijn. Je gebruikt hiervoor de Stelling van Pythagoras:

(ene rechthoekszijde)2 + (andere rechthoekszijde)2 = (schuine zijde)2

Of ook wel bekend als: a2b2 = c2, waarbij a en b de rechthoekszijden zijn en c de schuine zijde is.

De stelling van Pythagoras geldt alleen voor rechthoekige driehoek, dus driehoeken waar een rechte hoek in zit.

Soms wil je een zijde berekenen die niet direct in een rechte driehoek lijkt te zitten. Door hulplijnen te tekenen in die figuur kun je toch een rechthoekige driehoek krijgen.

Kijk bijvoorbeeld naar de vierhoek ABCD. Stel je wilt zijde BC berekenen. Door hulplijn BD te tekenen, krijg je een rechthoekige driehoek BCD. Nu kun je met behulp van de stelling van Pythagoras toch zijde BC berekenen.

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • Je kunt de Stelling van Pythagoras toepassen in rechthoekige driehoeken
  • Stelling van Pythagoras: (ene rechthoekszijde)2 + (andere rechthoekszijde)2 = (schuine zijde)2
  • Of ook wel bekend als: a2b2 = c2, waarbij a en b de rechthoekszijden zijn en c de schuine zijde is

  Voorbeeldvraag

a. Bereken hoogte CD van $$\Delta ABC$$ in 1 decimaal nauwkeurig.

b. Bereken zijde MN.

 

Uitwerking

a. Teken hulplijn CD. Hierdoor krijg je 2 rechthoekige driehoeken. Neem $$\Delta ADC$$. Zijde CD kun je berekenen met behulp van de stelling van Pythagoras.

AC2 = AD2 + CD2

CD2 = AC2 - AD2 = 162 - 102 = 256 - 100 = 156

$$CD = \sqrt{156} = 12,5$$

b. Teken hulplijn MP. Hierdoor krijg je rechthoekige driehoek MNP.

Zijde MP = KL = 5

Zijde NP = 4

MP2 = MN2 + NP2 (Stelling van Pythagoras)

MN2 = MP2 - NP2 = 52 - 42 = 25 - 16 = 9

$$MN = \sqrt{9} = 3$$

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.