Ontbinden in factoren - één gemeenschappelijke factor

Wil jij online oefenen met het onderwerp Ontbinden in factoren - één gemeenschappelijke factor? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Ontbinden in factoren - één gemeenschappelijke factor

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Ontbinden in factoren - één gemeenschappelijke factor, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Ontbinden in factoren - één gemeenschappelijke factor
 • buiten haakjes brengen
 • ontbinden in factoren
 • de gemeenschappelijke factor
 • sommen zonder haakjes
 • sommen met haakjes

  Theorie

Uitdaging

Als je 12x2a in zoveel mogelijk factoren wil ontbinden, krijg je het volgende: 2 · 2 · 3 · x · x · a

Soms is het overzichtelijker om haakjes te gebruiken om een formule op te schrijven. Om dit te doen moet je een gemeenschappelijke factor herkennen en buiten haakjes brengen.

Hoe dit 'ontbinden in factoren' precies werkt leggen we je uit in deze theorie.

Methode

Voorbeeld: y+ 5y kan je ook schrijven als y · (y + 5). Je mag hierbij het keerteken weglaten: y(y + 5) Je maakt van een optelsom een vermenigvuldigsom. We noemen dit ook wel ontbinden in factoren.

Hoe ga je te werk?

 • Stap 1: Bepaal uit welke verschillende termen de som bestaat.
 • Stap 2: Bepaal welke factor in beide termen voorkomt: de gemeenschappelijke factor.

  5y = 5 · y en y2= y · y. In dit geval is dus y de gemeenschappelijke factor, deze plaats je dus voor de haakjes y(.....). De rest blijft over voor binnen de haakjes: y en 5.

  De formule wordt dus: y(y + 5).
 • Stap 3: Je kan het antwoord controleren door terug te rekenen: y · y = y2 en y · 5 = 5y, zo zijn we weer terug bij onze begintermen.

We noemen dit ontbinden in factoren. Je ontbindt namelijk de som in losse factoren.

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

Hoofdregels:

 • y+ 5y = y(y + 5)
 • De gemeenschappelijke factor is y.
 • De gemeenschappelijke factor halen we buiten de haakjes.

  Voorbeeldvraag

Ontbind de volgende formule in factoren:

6x2+ 7x

 

Uitwerking

 • Stap 1. Deze som bevat de termen 6xen 7x
 • Stap 2. Zoek eerst de gemeenschappelijke factor van deze 2 delen.
  6x2= 6 · x · x en 7x = 7 · x

  Beide delen bevatten de factor x. Dit is dus de factor die buiten de haakjes komt te staan. Voor binnen de haakjes houdt je over: 6x en 7

  De formule wordt dus: 6x2+ 7x = x(6x + 7)
 • Stap 3. Dit kun je controleren door terug te rekenen.
… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.