Kwadratische vergelijking gelijk aan nul maken

Wil jij online oefenen met het onderwerp Kwadratische vergelijking gelijk aan nul maken? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Kwadratische vergelijking gelijk aan nul maken

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Kwadratische vergelijking gelijk aan nul maken, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Kwadratische vergelijking gelijk aan nul maken
  • kwadratische formules
  • kwadratische vergelijkingen
  • kwadratische functies
  • vergelijkingen oplossen

  Video

  Theorie

Uitdaging

Om een kwadratische vergelijking op te kunnen lossen moet het rechterlid gelijk zijn aan 0. Als het rechterlid nog niet gelijk is aan 0 zul je eerst de vergelijking moeten omschrijven. Vervolgens kun je de kwadratische vergelijking oplossen.

Hoe je dit precies doet leggen we uit in deze theorie.

Methode

Een vergelijking omschrijven doe je door aan beide kanten van het =-teken dezelfde factor op te tellen of af te trekken.

Bijvoorbeeld:

x2 + 6x = -5

Door aan beide kanten van de vergelijking 5 op te tellen krijg je een kwadratische vergelijking waarbij aan 1 kant van het =-teken een 0 staat.

Let wel op! Dit kan alleen als je aan beide kanten van de vergelijking exact hetzelfde doet!

Je krijgt nu:

x² + 6x + 5 = 0

Deze vergelijking kan je nu oplossen:

+ 6x + 5 = 0 (product-som-methode)

(x +5)(x + 1) = 0

x + 5 = 0 ∨ x + 1 =0

x = -5 ∨ x = -1

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • Voordat je een kwadratische vergelijking op kunt lossen, moet je altijd het rechterlid 0 maken.
  • A · B = 0 → A = 0 ∨ B = 0

  Voorbeeldvraag

Los de vergelijking op:

x² + 10x = -16

 

Uitwerking

Zorg dat de kwadratische vergelijking op 0 uitkomt. Je maakt dus het rechter lid 0.

x² + 10x = -16

Tel aan beide kanten 16 op. Dat geeft:
x² + 10x + 16 = 0

Ontbind nu de kwadratische vergelijking in factoren.

x² + 10x + 16 = 0

(x + 8)(x + 2) = 0

(x + 8) = 0 ∨ (x + 2) = 0

x + 8 = 0 ∨ x + 2 = 0

x = -8 ∨ x = -2

Vul ter controle altijd de gevonden waarde(n) voor x in in de oorspronkelijke vergelijking. Klopt dit niet, dan weet je direct dat je ergens een foutje hebt gemaakt.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.