Werken met lineaire formules zonder x en y

Wil jij online oefenen met het onderwerp Werken met lineaire formules zonder x en y? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Werken met lineaire formules zonder x en y

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Werken met lineaire formules zonder x en y, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Werken met lineaire formules zonder x en y
 • lineaire formules
 • lineaire functies
 • lineaire vergelijkingen
 • lineaire grafieken
 • alternatieve variabelen
 • formules zonder x en y
 • lineaire formule opstellen
 • de formule van een lijn opstellen

  Video

  Theorie

Uitdaging

Niet alle lineaire formules hebben y en x in de formule staan. Dit maakt voor de wiskunde niets uit maar je moet goed onthouden welke variabele wat betekent in de formule.

Zo kan een formule over bijvoorbeeld kosten en aantal uren werk zijn K = 10u + 20. In dit geval noem je de x-as u en de y-as noem je K.

Hoe dit precies werkt leggen we je uit in deze theorie.

Methode

De variabelen in de formule representeren de assen. Dit weet je al van formules met x en y, want hierin representeert x de x-as en y de y-as. Als een formule met andere variabelen (letters) is opgesteld, dan kun je deze dus zien als een vervanging van de x en y uit een standaard formule.

De formule opstellen doe je op dezelfde manier als bij y = ax + b in het geval dat N = at + u.

 • t representeert de x-as
 • N representeert de y-as
 • a is nog steeds a
 • b is vervangen voor u

Verder werkt het precies hetzelfde als een gewone lineaire formule, alleen kunnen er dus andere letters op de plekken staan waar normaal de y, x, a en b staan.

In dit geval bereken je $$a = \frac{\mbox{verticale verplaatsing}}{\mbox{horizontale verplaatsing}}$$

u lees je af op de N-as bij het punt waar t = 0.

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

 • De variabele die de x vervangt in de formule staat altijd op de x-as.
 • De variabele die de y vervangt als uitkomst van de formule staat altijd op de y-as.
 • P = 4q + 18 heeft dezelfde vorm als de standaard lineaire formule y = ax + b

  Voorbeeldvraag

Welke letter zet je op welke as in de volgende formule:

P = 4q + 7

 

Uitwerking

De q verandert afhankelijk van wat deze variabele representeert. Dit kan tijd, hoeveelheid, aantal mensen, etc. zijn. De q zet je dus op de x-as.

De P in de formule verandert pas als q verandert, deze zet je dus op de y-as.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.