Coördinaten van lineaire formules

Wil jij online oefenen met het onderwerp Coördinaten van lineaire formules? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Coördinaten van lineaire formules

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Coördinaten van lineaire formules, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Coördinaten van lineaire formules
  • punt
  • formule naar grafiek
  • coordinaten
  • coordinaten op grafiek
  • assenstelsel

  Video

  Theorie

Uitdaging

Je hebt geleerd dat coördinaten samen een punt in een assenstelsel vormen. Zo'n punt kan ook op de lijn van een grafiek liggen.

Als je de formule van de (lineaire) grafiek weet en er is een punt (in coördinaten) gegeven, dan kan je uitrekenen of dat punt op de lijn van de grafiek ligt. Hoe je dit kunt doen behandelen we in deze theorie.

Methode

Een punt is eigenlijk een set van coördinaten. Deze coördinaten vertellen je waar het punt zich bevindt op de grafiek of in een assenstelsel. De eerste coördinaat is de x-coördinaat en de tweede is de y-coördinaat. Als je coördinaten een lastig onderwerp vindt, bekijk dan eerst nog een keer de theorie over Onderdelen van het assenstelsel.

Een lineaire formule bestaat ook uit x en y (dit kunnen ook andere letters of woorden zijn, maar dan zou je ze in gedachte kunnen vervangen door x en y).

Als je wilt weten of een punt (waarvan je de coördinaten weet) op de grafiek van een (lineaire) formule ligt, dan neem je de volgende stappen:

  • Stap 1: Vul van dit punt de x-coördinaat in, in de formule.
  • Stap 2: Als de uitkomst van de formule overeenkomt met de y-coördinaat van het punt dan ligt het punt inderdaad op de grafiek van de formule.
Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • Vul het x-coördinaat in in de formule om te zien of de uitkomst van de formule overeenkomt met de y-coördinaat.

  Voorbeeldvraag

Bepaal van de volgende punten of zij op de grafiek van de fomule y = 8x + 2 liggen.

A = (5,42)

B = (3,22)

C = (-2,-14)

D = (-12,-98)

 

Uitwerking

Vul steeds de x-coördinaat in, in de formule in. Als de uitkomst gelijk is aan de y-coördinaat, dan ligt het punt op de grafiek.

A: 8 · 5 + 2 = 42. Het punt (5,42) ligt dus wel op de grafiek.

B: 8 · 3 + 2 = 26. Het punt (3,22) ligt dus niet op de grafiek.

C: 8 · -2 + 2 = -14. Het punt (-2,-14) ligt dus wel op de grafiek.

D: 8 · -12 + 2 = -94. Het punt (-12,-98) ligt dus niet op de grafiek.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.