Vergelijking opstellen voor oppervlakte berekeningen

Wil jij online oefenen met het onderwerp Vergelijking opstellen voor oppervlakte berekeningen? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Vergelijking opstellen voor oppervlakte berekeningen

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Vergelijking opstellen voor oppervlakte berekeningen, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Vergelijking opstellen voor oppervlakte berekeningen
 • vergelijkingen opstellen
 • oppervlakte berekenen
 • lineaire vergelijkingen
 • kwadratische vergelijkingen

  Video

  Theorie

Uitdaging

We kunnen verschillende oppervlaktes berekenen. Sommige oppervlaktes zijn makkelijker te berekenen dan anderen. Het kan nodig zijn om een vergelijking op te stellen om zo een oppervlakte te kunnen berekenen.

Hoe dit precies werkt leggen we je uit in deze theorie.

Methode

Soms is het handig (of noodzakelijk) om een vergelijking op te stellen om de oppervlakte van iets te kunnen berekenen.

Om uit te leggen hoe dit werkt gebruiken we als voorbeeld een fotolijst met een afmeting van 18 cm bij 13 cm. De totale oppervlakte van de fotolijst (dus zonder de foto) is 66 cm2. De vraag is nu hoe breed de rand van deze fotolijst is. Deze is in de afbeelding gegeven als x

We moeten nu een vergelijking opstellen die gelijk is aan de totale oppervlakte van de fotolijst, om uiteindelijk de breedte van de rand van de lijst te kunnen uitrekenen.

We gaan dus de oppervlakte van de lijst uitschrijven. Om te beginnen noemen we de breedte van de lijst x want die is onbekend en willen we uitrekenen.

We verdelen de lijst in stukken en bepalen per stuk de oppervlakte:

 • De oppervlakte van de hoeken = x · x = x2
  Er zijn er 4 van, dus x2 + x2 + x2 + x2 = 4x2
 • De oppervlakte van de lange zijde van de rand = 18 · x = 18x
  Er zijn 2 van deze zijdes, dus 18x + 18x = 36x
 • De oppervlakte van de breedte zijde van de rand 13 · x = 13x
  Er zijn 2 van deze zijdes, dus 13x + 13x = 26x

Als we alle stukken bij elkaar optellen krijg je de totale oppervlakte = 4x2 + 36x + 26x. De oppervlakte = 66 cm2.

 • 4x2 + 36x + 26x = 66
 • 4x2 + 62x = 66
 • x2 + 15,5x = 16,5
 • x2 + 15,5x - 16,5 = 0
 • Met de abc-formule kun je nu uitrekenen dat x = 1

De breedte van de rand van de fotolijst is dus 1 centimeter.

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

 • Soms is het handig (of noodzakelijk) om een vergelijking op te stellen om de oppervlakte van iets te kunnen berekenen.

  Voorbeeldvraag

In de figuur zie je een bloembak van 5 bij 7 decimeter. Aan de bovenkant van deze bak zit een rand met een oppervlakte van 64 dm2. De paarse en blauwe delen zijn even breed. Bereken de breedte van de rand.

 

Uitwerking

We noemen de breedte van de rand x decimeter. Door de rand in vlakken te verdelen krijg je de oppervlakte van de rand. Je krijgt 4 gele, 2 paarse en 2 blauwe stukken.

 • De oppervlakte van een geel stuk is x · x = x2.
 • De oppervlakte van een paars stuk is 7 · x = 7x.
 • De oppervlakte van een blauw stuk is 5 · x = 5x.

Door deze oppervlakten op te tellen krijg je de formule voor de oppervlakte van de rand.

 • (4· x2) + (2 · 7x) + (2 · 5x) = 4x2 + 14x + 10x = 4x2 + 24x

Je weet dat de oppervlakte van de totale rand gelijk is aan 64 dm2 is, dus 4x2 + 24x = 64. We lossen deze vergelijking op:

 • 4x2 + 24x = 64
 • 4x2 + 24x - 64 = 0
 • x2 + 6x - 16 = 0
 • (x + 8)(x - 2) = 0 (ontbinden in factoren)
 • x + 8 = 0 ∨ x - 2 = 0
 • x = -8 ∨ x = 2

Een breedte kan nooit negatief zijn, dus de rand is 2 decimeter breed.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.