Wortelformules herleiden

Wil jij online oefenen met het onderwerp Wortelformules herleiden? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Wortelformules herleiden

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Wortelformules herleiden, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Wortelformules herleiden
 • rekenen met wortels
 • wortelformules
 • wortelformules herleiden
 • wortels herleiden

  Theorie

Uitdaging

Wortelformules zijn formules met een wortel $$(\sqrt{})$$ Voorbeelden zijn: $$y =\sqrt{x}$$$$y= 2\sqrt{x}+5$$$$y = 2\sqrt{0,25x}$$

Het laatste voorbeeld ziet er misschien iets lastiger uit dat de andere voorbeelden. Vaak kun je een wortelformule herleiden tot een vorm die er simpeler uitziet en waarmee je makkelijker kunt rekenen.

Hoe dat precies werkt leer je in deze theorie. 

Methode

Neem bijvoorbeeld de formule: $$y = 2\sqrt{x} + 5$$

 • Om y te berekenen vul je een gegeven x in de formule.

  Let op: als de gegeven x negatief is kan de formule niet worden uitgerekend, want de wortel van een negatief getal bestaat niet.

 • Om x te berekenen vul je een gegeven y in de formule.
 • Om het beginpunt van de grafiek te vinden vul je x = 0 in de formule.

Wanneer er een getal voor de x in het wortelteken staat, zoals bij $$y = 2\sqrt{0,25x}$$, kun je deze herleiden tot de vorm $$y = a\sqrt{x}$$ zodat het gemakkelijker is om de y-waarde te berekenen.

Bij het herleiden van een dergelijke formule ga je als volgt te werk:

 1. Splits de wortel op in tweeën door gebruik te maken van de vermenigvuldigregel $$\sqrt{ax} = \sqrt{a} · \sqrt{x}$$.
 2. Herleid de wortel zonder het x-teken erin. Zo nodig kun je hiervoor je rekenmachine gebruiken en afronden op twee getallen.
 3. Herleid de som tot de vorm van $$ a\sqrt{x}$$
Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

 • De wortel van een negatief getal bestaat niet.
 • $$\sqrt{ab}$$ kun je herleiden tot $$a^{\frac{1}{2}}\sqrt{b}$$

  Voorbeeldvraag

Gegeven is de formule: $$y=2\sqrt{x}+5$$

a. Bereken y als x = 16

b. Bereken y als x = -16

c. Bereken de coördinaten op het beginpunt van de grafiek.

Gegeven is de formule $$y=2\sqrt{0,25x} + 5 $$

d. Herleid de formule tot de vorm $$y = a\sqrt{x} + 5$$

e. Bereken y als x = 16

f. Bereken de coördinaten op het beginpunt van de grafiek.

Uitwerking:

a. $$y =2\sqrt{16}+5=2·4+5=8+5=13$$

y = 13

b. $$y=2\sqrt{-16}+5$$

Dit kan niet berekend worden want de wortel van een negatief getal bestaat niet.

c. Beginpunt is als x = 0.

$$y=2\sqrt{0}+5=2·0+5=0+5=5$$

Coördinaten: (0,5)

d. $$y=2\sqrt{0,25x} + 5 = 2 · \sqrt{0,25} · \sqrt{x} + 5 = 2 · 0,5 · \sqrt{x} + 5 = 1 · \sqrt{x} + 5 = \sqrt{x} + 5 $$

e. $$ y = \sqrt{16} + 5 = 4 + 5 = 9$$

f. Beginpunt is als x = 0.

$$y=\sqrt{0}+5= 0+5=5$$

Coördinaten: (0,5)

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.