Definitie, stelling en als-dan-bewering

Wil jij online oefenen met het onderwerp Definitie, stelling en als-dan-bewering? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Definitie, stelling en als-dan-bewering

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Definitie, stelling en als-dan-bewering, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Definitie, stelling en als-dan-bewering
 • definities
 • stellingen
 • als/dan
 • beweringen
 • redeneren

  Theorie

Uitdaging

In de wiskunde wordt er regelmatig gesproken over stellingen, definities en redeneringen met 'als' en 'dan'.

Wat dit precies betekent en hoe dit wordt gebruikt in de wiskunde leggen we je in deze theorie uit.

Methode

Definities en stellingen

 • Met een stelling wordt een bepaald standpunt geformuleerd.

  Een stelling kun je bewijzen door te laten zien waarom deze juist is.

 • Een definitie legt vast wat een bepaald begrip betekent.

 

'Als' en 'dan'

Stellingen worden vaak aangegeven met als. Vervolgens wordt er beredeneerd wat er gebeurt met dan. Dit hoeft echter niet per sé zo aangegeven te worden.

Bijvoorbeeld:

 • Als a = 4, dan is b = 6.
 • Als lijn AB parallel loopt aan lijn CD, dan zijn deze evenwijdig aan elkaar.

Soms kun je als en dan omkeren. Dan krijg je bijvoorbeeld:

 • Als de lijnen evenwijdig zijn aan elkaar, dan lopen lijn AB en CD parallel.
Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

 • Met een stelling wordt een bepaald standpunt geformuleerd.
 • Een stelling kun je bewijzen door te laten zien waarom deze juist is.
 • Een definitie legt vast wat een bepaald begrip betekent.
 • Stellingen worden vaak aangegeven met als.
 • Vervolgens wordt er beredeneerd wat er gebeurt met dan.

  Voorbeeldvraag

Geef een definitie en een stelling over de punten op de middelloodlijn.

 

Uitwerking:

Definitie: 'Een middelloodlijn is een lijn die loodrecht staat op het midden van de zijde van een driehoek.'

Stelling: 'Als een lijn niet loodrecht op het midden van een zijde van een driehoek staat, dan is de lijn geen middelloodlijn.'

Hier kun je goed het verschil zien tussen een definitie en een stelling. De definitie geeft de eigenschappen van een middelloodlijn en de stelling beweert iets over diezelfde eigenschappen.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.