Competitiewedstrijden

Wil jij online oefenen met het onderwerp Competitiewedstrijden? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Competitiewedstrijden

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Competitiewedstrijden, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Competitiewedstrijden
 • kans
 • kans berekenen
 • boomdiagram
 • competitie

  Theorie

Uitdaging

Allerlei sporten werken met competities. Een competitie is een wedstrijdsysteem met teams die een x aantal keer tegen elkaar spelen.

Methode

In deze uitleg over rekenen met competities (wedstrijdsystemen), maken we onderscheid in de volgende vormen: hele competitie, halve competitie en afvalsysteem.

Hele competitie

Een hele competitie houdt in dat alle competitieteams twee keer tegen elkaar spelen: uit en thuis bijvoorbeeld. 

 • Voorbeeld: In een hele basketbalcompetitie met 12 basketbalteams worden er 12 · 11 = 132 wedstrijden gespeeld, omdat ieder team (12 teams) in totaal 11 wedstrijden thuis speelt.

Halve competitie

Een halve competitie houdt in dat alle competitieteams één keer tegen elkaar spelen.

 • Voorbeeld: In een halve voetbalcompetitie met 12 voetbalteams worden er 0,5 · 12 · 11 = 66 wedstrijden gespeeld, omdat de helft van alle teams thuis speelt.

Afvalsysteem

Naast de competitie als wedstrijdsysteem werken sommige toernooien met een afvalsysteem. Dit systeem houdt in dat na elke gespeelde wedstrijd alleen de winnaar doorgaat in het toernooi.

 • Voorbeeld: In de kwartfinales van het WK in 2014 werden er 4 wedstrijden gespeeld, in de halve finales 2 wedstrijden en uiteindelijk 1 finalewedstrijd (de wedstrijd om de derde en vierde plek niet meegerekend). Dat komt vanaf de kwartfinales neer op 4 + 2 + 1 = 7 wedstrijden.
Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

 • In een hele competitie met n teams worden n · (n -1) wedstrijden gespeeld.
 • Voorbeeld: in een hele competitie met 8 teams worden 8 · (- 1) = 56 wedstrijden gespeeld.
 • In een halve competitie met n teams worden 0,5 · n · (n - 1) wedstrijden gespeeld.
 • Voorbeeld: in een halve competitie met 8 teams worden 0,5 · 8 · (- 1) = 28 wedstrijden gespeeld.
 • In een afvalsysteem met n teams worden er n - 1 wedstrijden gespeeld.
 • Voorbeeld: in een afvalsysteem met 8 teams worden - 1 = wedstrijden gespeeld.

  Voorbeeldvraag

a. In Hoofddorp wordt een straatvoetbaltoernooi georganiseerd volgens het afvalsysteem. Er doen 16 teams mee. Hoeveel wedstrijden worden er gespeeld?

b. De regionale supermarktketen organiseert een hele basketbalcompetitie tussen al haar werknemers. De supermarktketen bezit 8 supermarkten die ieder een eigen team vormen. Hoeveel wedstrijden worden er gespeeld?

 

Uitwerking

a. Er doen 16 teams mee. Er worden dus 8 + 4 + 2 + 1 = 15 wedstrijden gespeeld.

b. Bij een hele competitie speelt ieder team 2 wedstrijden. Er worden 8 · 7 = 56 wedstrijden gespeeld.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.