Gevorderd - wegendiagram en vermenigvuldigingsregel

Wil jij online oefenen met het onderwerp Gevorderd - wegendiagram en vermenigvuldigingsregel? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Gevorderd - wegendiagram en vermenigvuldigingsregel

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Gevorderd - wegendiagram en vermenigvuldigingsregel, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Gevorderd - wegendiagram en vermenigvuldigingsregel
 • vermenigvuldigingsregel
 • wegendiagram
 • tellen
 • tellen met en zonder herhaling

  Video

  Theorie

Uitdaging

Als je op verschillende manieren (in verschillende combinaties) iets kunt uitvoeren, dan kun je gebruikmaken van het wegendiagram en de vermenigvuldigingsregel. Met de vermenigvuldigingsregel kun je bepalen hoeveel verschillende manieren er in totaal zijn om iets uit te kunnen voeren.

In deze theorie leggen we je uit wat een wegendiagram is en hoe de vermenigvuldigingsregel werkt.

Methode

Neem het volgende voorbeeld:

Wanneer je een nieuwe winterjas uitzoekt kun je kiezen uit de kleuren zwart, bruin en wit. Verder kun je kiezen uit een jas met een rits of een jas met knopen. Tot slot heb je de keuze of je een korte of een lange winterjas wil.

Het wegendiagram geeft een duidelijk overzicht van de keuzemogelijkheden die je hebt. Je volgt van links naar rechts de wegen, elke weg geeft een keuzemogelijkheid weer.

 1. De keuze voor de kleur van de winterjas.
 2. De keuze voor het soort sluiting van de winterjas
 3. De keuze voor de lengte van de winterjas.

Je kunt dus bijvoorbeeld kiezen voor een bruine jas, met knopen en kort. Of je kunt kiezen voor een witte jas, met een rits en lang. Zo zijn er nog meer mogelijke combinaties die je kunt kiezen.

Om alle mogelijke combinaties te berekenen kun je de vermenigvuldigingsregel toepassen. Hiervoor moet je het aantal losse mogelijkheden voor iedere keuze met elkaar vermenigvuldigen, je komt dan uit op het totaal aantal mogelijkheden. Op basis van deze gegevens weet je dat je bij het kiezen van de winterjas 3 · 2 · 2 = 12 mogelijkheden hebt.

Je vermenigvuldigt dus het aantal mogelijkheden van elke handeling met elkaar om het totaal aantal combinaties te berekenen.

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

 • Optie 1 kan op k manieren worden uitgevoerd
 • Optie 2 kan op l manieren worden uitgevoerd
 • Optie 3 kan op m manieren worden uitgevoerd
 • Totaal aantal manieren van gecombineerde opties = k · l · m

  Voorbeeldvraag

Nadia gaat naar de BurgerHopper. Ze kan kiezen uit 3 soorten frisdrank, 5 soorten hamburgers en 4 soorten frietsaus.

a. Hoeveel mogelijkheden heeft Nadia om te kiezen?

b. Hoeveel mogelijkheden heeft Nadia als ze sowieso een cola kiest en de andere opties open houdt?

c. Nadia besteld een cola en 2 verschillende hamburgers en ketchup. Hoeveel mogelijkheden heeft ze nu?

 

Uitwerkingen

a. Er zijn 3 mogelijkheden voor frisdrank, 5 mogelijkheden voor hamburgers en 4 mogelijkheden voor frietsaus. Nadia heeft 3 · 5 · 4 = 60 keuze mogelijkheden.

b. Van de frisdrank kiest ze sowieso 1 van de 3 mogelijkheden. Daarna heeft ze nog steeds 5 mogelijkheden voor hamburgers en 4 mogelijkheden voor frietsaus. Nadia heeft nu 1 · 5 · 4 = 20 keuze mogelijkheden over.

c. In plaats van 3 keuzes maakt Nadia er nu eigenlijk 4 aangezien ze 2 keer een hamburger kiest.

De keuzes worden als volgt:

 1. Keuze frisdrank = cola (1 mogelijkheid)
 2. Keuze hamburger 1 = 1 van de 5 hamburgers (1 mogelijkheid)
 3. Keuze hamburger 2 = 1 van de 4 hamburgers, want ze kiest niet dezelfde als hamburger 1!
 4. Keuze saus = ketchup (1 mogelijkheid).

Nu weten we wat de mogelijkheden van Nadia zijn = 1 · 5 · 4 · 1 = 20

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.