Middelloodlijn

Wil jij online oefenen met het onderwerp Middelloodlijn? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Middelloodlijn

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Middelloodlijn, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Middelloodlijn
  • middelloodlijn
  • symmetrieas
  • loodrecht
  • lijnstuk
  • driehoek

  Theorie

Uitdaging

Een middelloodlijn is een speciale lijn. Je kunt gebruik maken van de eigenschappen van een middelloodlijn om meer te weten te komen over het lijnstuk of de driehoek.

Wat een middelloodlijn precies is en hoe je deze kunt tekenen leggen we je uit in deze theorie.

Methode

Een middelloodlijn is een lijn die door het midden van een lijnstuk AB gaat en loodrecht op AB staat. Dit betekent met een hoek van 90°. We weten dus:

  • De middelloodlijn staat loodrecht op een lijnstuk staat en deelt deze door het midden.
  • Elk punt op de middelloodlijn ligt even ver van punt A als van punt B. Dit betekent dat het ook een symmetrieas is van het lijnstuk.

Een middelloodlijn kun je op 2 manieren tekenen. Je kunt het lijnstuk opmeten en precies in het midden een stip zetten. Vervolgens kun je met behulp van de loodlijn in je geodriehoek een lijn tekenen die loodrecht op het lijnstuk ligt en door de stip gaat.

Daarnaast kun je de middelloodlijn ook met behulp van je passer tekenen. Stel je hebt lijnstuk AB. Stel je passer zo af, dat de benen verder uit elkaar staan, dan de helft van lijnstuk AB. Het maakt verder niet uit hoever de benen precies uit elkaar staan. Ze de passerpunt eerst in punt A en teken de cirkel. Doe vervolgens hetzelfde bij punt B. De cirkels snijden elkaar op 2 punten. De lijn die door deze beide punten gaat is de middelloodlijn.

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • Middelloodlijn = lijn die loodrecht op een lijnstuk staat en deze door het midden deelt.
  • Elk punt op de middelloodlijn van lijnstuk AB is even ver verwijderd van punt A als van punt B.

  Voorbeeldvraag

Teken de punten A(2,3), B(-2,5) en C(1,2). Teken alle punten die even ver van A liggen als van B, en verder dan 2 van C.

 

Uitwerking:

Teken eerst de punten in een assenstelsel. Om alle punten te vinden die even ver liggen van A als van B moet je een middelloodlijn tekenen, loodrecht op lijnstuk AB. Vergeet niet om het symbool $$\urcorner$$ te tekenen om een rechte hoek aan te geven.

De middelloodlijn heeft als eigenschap dat elk punt op de lijn even ver van A als B ligt.

De tweede voorwaarde is dat de punten die we zoeken meer dan 2 bij punt C vandaan liggen.

Teken een cirkel met straal 2 om punt C. Alle punten buiten deze cirkel liggen meer dan 2 bij C vandaan.

Deze cirkel ligt over de middelloodlijn. Elk punt op de loodlijn buiten de cirkel is een punt dat even ver van A als B ligt op een afstand van meer dan 2 van punt C. Dit zijn alle punten op de rode lijn in de afbeelding.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.