Ingeschreven en omgeschreven cirkels

Wil jij online oefenen met het onderwerp Ingeschreven en omgeschreven cirkels? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Ingeschreven en omgeschreven cirkels

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Ingeschreven en omgeschreven cirkels, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Ingeschreven en omgeschreven cirkels
  • ingeschreven cirkel
  • omgeschreven cirkel
  • bissectrice
  • middelloodlijn
  • driehoek

  Theorie

Uitdaging

In driehoeken is het mogelijk om een cirkel te tekenen die alle zijden raakt (de ingeschreven cirkel), of om een cirkel te tekenen die alle hoekpunten verbindt (de omgeschreven cirkel).

Je kunt de ingeschreven cirkel tekenen met behulp van de bissectrices van de driehoek. Je kunt de omgeschreven cirkel tekenen met behulp van de middelloodlijnen van de driehoek. Hoe dat precies werkt wordt in deze theorie besproken.

Methode

Ingeschreven cirkel tekenen

Stap 1: bissectrices tekenen.

Trek met behulp van je passer en geodriehoek een bissectrice, een lijn die de hoek precies doormidden deelt. Doe dit voor alle hoeken van de driehoek.

Stap 2: vind het middelpunt en de straal.

De bissectrices snijden in 1 punt. Dit is het middelpunt van de ingeschreven cirkel. Vanuit het middelpunt kun je een lijn trekken die loodrecht op een zijde ligt. Het maakt hier niet uit welke zijde je hiervoor kiest. De lengte van het middelpunt tot aan de zijde is de straal van de ingeschreven cirkel.

Stap 3: teken de cirkel.

Maak met je passer een cirkel vanuit het middelpunt met de straal waardoor hij alle zijden raakt. Dit is de ingeschreven cirkel van de driehoek.

 

Omgeschreven cirkel tekenen

Stap 1: middelloodlijnen tekenen.

Trek middelloodlijnen vanuit alle 3 de zijden van de driehoek. Teken met je geodriehoek een loodrechte lijn precies door het midden van het lijnstuk.

Stap 2: vind het middelpunt.

Het punt waar de middelloodlijnen elkaar snijden is het middelpunt van de omgeschreven cirkel.

Stap 3: teken de cirkel.

Maak met je passer een cirkel vanuit het middelpunt die door alle 3 de hoekpunten van de driehoek gaat. Dit is de omgeschreven cirkel van de driehoek.

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • Een ingeschreven cirkel raakt alle zijden van de driehoek.
  • Het middelpunt van een ingeschreven cirkel is het snijpunt van de bissectrices van de driehoek.
  • Een omgeschreven cirkel raakt alle hoekpunten van de driehoek.
  • Het middelpunt van een omgeschreven cirkel is het snijpunt van de middelloodlijnen van de driehoek.

  Voorbeeldvraag

Kijk naar de driehoeken in de afbeelding.

De middelloodlijnen zijn aangegeven met de kleur ...

De bissectrices zijn aangegeven met de kleur ...

Punt M1 is het middelpunt van de ...

Punt M2 is het middelpunt van de ...

Uitwerking:

De middelloodlijn is aangegeven met de kleur blauw.

De bissectrice is aangegeven met de kleur groen.

Punt M1 is het middelpunt van de ingeschreven cirkel.

Punt M2 is het middelpunt van de omgeschreven cirkel.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.