Middelloodlijnen en de omgeschreven cirkel

Wil jij online oefenen met het onderwerp Middelloodlijnen en de omgeschreven cirkel? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Middelloodlijnen en de omgeschreven cirkel

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Middelloodlijnen en de omgeschreven cirkel, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Middelloodlijnen en de omgeschreven cirkel
  • middelloodlijn
  • omgeschreven cirkel
  • omgeschreven cirkel tekenen
  • passer
  • geodriehoek
  • middelloodlijn tekenen

  Theorie

Uitdaging

De middelloodlijn staat loodrecht op een lijnstuk staat en deelt deze door het midden. De omgeschreven cirkel gaat door alle hoekpunten van een driehoek.

Je kunt de omgeschreven cirkel tekenen met behulp van de middelloodlijnen van de driehoek. Hoe dat precies werkt wordt in deze theorie besproken.

 

Methode

De drie middelloodlijnen van de zijden van iedere driehoek snijden elkaar altijd in één punt, punt M. Dit punt ligt precies even ver van alle hoeken van de driehoek. Dit punt is het middelpunt van een cirkel die door alle hoekpunten van de driehoek gaat: dit is de omgeschreven cirkel van de driehoek.

Als je de omgeschreven cirkel van een driehoek wilt tekenen, teken je eerst de middelloodlijnen van de driehoek. Zet vervolgens je passer in het snijpunt van de middelloodlijnen. De afstand tussen de benen van de passer is de afstand tussen het snijpunt en een hoek. Als je je passer goed hebt gezet, kun je de omgeschreven cirkel tekenen.

Als de driehoek een rechte hoek (90°) heeft, dan ligt het snijpunt van de middelloodlijnen (en dus ook het middelpunt van de omgeschreven cirkel) op de schuine zijde van de driehoek.

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • Middelloodlijn = lijn die loodrecht op een lijnstuk staat en deze door het midden deelt.
  • Omgeschreven cirkel = cirkel die door de hoekpunten van een driehoek gaat.
  • De middelloodlijnen van de zijden van een driehoek gaan door één punt. Dit punt is het middelpunt van de omgeschreven cirkel.

  Voorbeeldvraag

Teken een assenstelsel met de punten A(-3,-2), B(2,3) en C(7,-2).

a. Wat zijn de coördinaten van het middelpunt van driehoek ABC?

b. Wat is bijzonder aan deze omgeschreven driehoek?

 

Uitwerking:

a. Teken de middelloodlijnen van zijden AB, AC en BC. Het snijpunt is punt M in de afbeelding. Dit punt ligt op de coördinaten (2,-2).

b. Dit is een bijzondere omgeschreven driehoek omdat het middelpunt op een zijde van de driehoek ligt. Dit is omdat ABC een rechthoekige driehoek is, waarbij ∠B een rechte hoek is. Het middelpunt M ligt op de schuine zijde, namelijk AC.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.