Driehoeksdiagram

Wil jij online oefenen met het onderwerp Driehoeksdiagram? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Driehoeksdiagram

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Driehoeksdiagram, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Driehoeksdiagram
 • driehoek
 • driehoeksdiagram
 • diagram
 • verdeling

  Theorie

Uitdaging

Een driehoeksdiagram kun je gebruiken als je te maken hebt met 3 onderdelen die met elkaar samenhangen. Uit een driehoeksdiagram kun je percentages aflezen. In totaal wijzen de pijltjes in de driehoeksdiagram percentages aan die gezamenlijk 100% zijn.

Methode

In een driehoeksdiagram kun je het percentage aflezen op elk van de 3 onderdelen aan de hand van een punt in de driehoeksdiagram.

Teken vanuit het punt 3 pijlen. Elke pijl is evenwijdig aan 1 van de zijkanten van de driehoek. Je kunt de score aflezen op het punt waar de pijl de zijkant snijdt.

 • Een pijl gaat altijd van het punt af naar de zijkant van de driehoek.
 • Vervolgens kun je bij elke pijl het percentage van 1 onderdeel aflezen.
 • Elke pijl is evenwijdig aan 1 zijkant.

Als voorbeeld kijken we naar het percentage oogst. Je kunt aan de punt in de driehoeksdiagram aflezen hoeveel procent aardappelen, graan en bieten er is geoogst.

 • Je trekt een pijl vanuit het punt horizontaal (evenwijdig aan de onderste zijkant) naar links om af te lezen welk percentage bij aardappelen hoort: 40%.
 • Je trekt een pijl schuin omhoog (evenwijdig aan de zijde van aardappelen) om het percentage graan op de rechter zijde af te lezen: 20%.
 • Je trekt een pijl schuin naar beneden (evenwijdig aan de zijde van graan) om het percentage bieten op de onderste zijde af te lezen: 40%.

In totaal komt het percentage uit op 100%.

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

 • De driehoeksdiagram gebruik je om verbanden tussen 3 onderdelen te onderzoeken.
 • De 3 pijlen uit een punt op de driehoeksdiagram lopen elk evenwijdig aan een andere zijde van de driehoeksdiagram.

  Voorbeeldvraag

In de driehoeksdiagram zijn 3 punten te zien. Bedrijf A, bedrijf B en bedrijf C.

Welk bedrijf heeft het hoogste percentage werknemers tussen de 20 en 30 jaar oud?

Uitwerking:

De rechterzijde van de driehoek gaat over het aantal werknemers tussen de 20 - 30 jaar. Je wilt dus het punt vinden die daar zo hoog mogelijk scoort.

Door pijlen uit elk punt te tekenen kun je het percentage werknemers van een bepaalde leeftijdscategorie aflezen per bedrijf.

Bedrijf A = 30% van de werknemers is tussen de 20 - 30 jaar oud.

Bedrijf B = 20% van de werknemers is tussen de 20 - 30 jaar oud.

Bedrijf C = 50% van de werknemers is tussen de 20 - 30 jaar oud.

Bedrijf C heeft dus het hoogste percentage werknemers tussen de 20 en 30 jaar oud.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.