Getallenparen

Wil jij online oefenen met het onderwerp Getallenparen? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Getallenparen

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Getallenparen, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Getallenparen
  • getallenpaar
  • getallenparen
  • vergelijkingen met twee variabelen

  Theorie

Uitdaging

Een vergelijking met twee variabelen is een vergelijking waar twee verschillende variabelen in voorkomen, bijvoorbeeld x en y. Een voorbeeld van zo'n vergelijking is 6x + 2y = 32.

Bij vergelijkingen met twee variabelen kun je getallenparen bepalen die kloppen bij de vergelijking. Wat getallenparen zijn en hoe je ermee kunt werken leer je in deze theorie.

Methode

Een getallenpaar geeft een combinatie van waardes voor x en y, bijvoorbeeld (5,1). De waarde van x is 5 en de waarde van y is 1. Je kan dit getallenpaar nu invullen in de vergelijking om te kijken of het getallenpaar een correcte oplossing is. Als dit het geval is, zeg je dat het getallenpaar voldoet aan de vergelijking.

Je kan verschillende getallen voor x en y invullen in de vergelijking 6x + 2y = 32. De oplossing van de vergelijking kan je vervolgens op schrijven als een getallenpaar. Zo is een oplossing van 6x + 2y = 32 bijvoorbeeld x = 5 en y = 1. Dit kan je controleren door x en y in te vullen in de vergelijking: 6 · 5 + 2 · 1 = 32. De vergelijking klopt. De oplossing x = 5 en y = 1 kan je opschrijven als (5,1). Het getallenpaar (5,1) voldoet aan de vergelijking 6x + 2y = 32.

Een andere oplossing voor de vergelijking 6x + 2y = 32 is het getallenpaar (3,7). (3,7) voldoet aan de vergelijking, want 6 · 3 + 2 · 7 = 32.

(4, 2) voldoet niet aan de vergelijking, want 6 · 4 + 2 · 2 = 28 (en niet 32).

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • Bij een getallenpaar vul je het getal voor x in voor de komma en het getal voor y in na de komma: (x,y)

  Voorbeeldvraag

Gegeven is de vergelijking 8x - 4y = 28.

a. Is dit een vergelijking met twee variabelen?

b. Gegeven is x = 5. Geef het getallenpaar dat voldoet aan de vergelijking.

c. Voldoet (4,3) aan de vergelijking?

 

Uitwerking

a. De variabelen zijn x en y. Dit zijn twee variabelen dus het antwoord is ja.

b. Vul x = 5 in in de vergelijking: 8 · 5 - 4y = 28 ofwel 40 - 4y = 28. Werk de vergelijking nu verder uit om de waarde voor y te vinden.

-4y = 28 - 40
-4y = -12
y = 3

Het getallenpaar dat voldoet aan de vergelijking is dus (5,3).

c. Vul x = 4 en y = 3 in in de vergelijking: 8 · 4 - 4· 3 = 20. De vergelijking is niet gelijk aan 28, dus (4,3) voldoet niet aan de vergelijking.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.