De vergelijking px + qy = r

Wil jij online oefenen met het onderwerp De vergelijking px + qy = r ? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

De vergelijking px + qy = r

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp De vergelijking px + qy = r , met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

De vergelijking px + qy = r
  • vergelijkingen met twee variabelen
  • lineaire vergelijkingen
  • lineaire grafieken

  Theorie

Uitdaging

Van een vergelijking met twee variabelen kan je een grafiek tekenen. Je tekent dan een lijn in een assenstelsel. Je verbind de punten van de oplossingen van de vergelijking met elkaar.

Hoe dit precies werkt leggen we je uit in deze theorie.

Methode

Je kan de formule van de lijn vinden door y naar het linkerlid en de rest van de formule naar het rechterlid te brengen.

Neem bijvoorbeeld de vergelijking 4x + y = 12.

Breng 4x naar het rechterlid.

y = 12 - 4x

Dit is de formule van de lijn.

De algemene vorm van een lineaire vergelijking met de variabelen x en y is px + qy = r. De grafiek van deze formule is een lijn.

In de formule 4x + y = 12 is p = 4, q = 1 en r = 12.

In de formule 8x + 3y = 22 is p = 8, q = 3 en r = 22.

Om de lijn van de vergelijking te tekenen verbind je 2 punten van de oplossing van een vergelijking. Gebruik bijvoorbeeld x = 0 en y = 0. Om de lijn l: 4x + y = 12 maak je eerst de volgende tabel door eerst x = 0 en dan y = 0 in te vullen:

x = 0 invullen geeft:

4 · 0 + y = 12

y = 12

y = 0 invullen geeft:

4x + 0 = 12

4x = 12

x = 3

$$\newcommand\T{\Rule{0pt}{1em}{.3em}} \begin{array}{c|c} x & 0 & 3 \T \\\hline y \T & 12 & 0 \end{array}$$

Verbind nu de punten (0,12) en (3,0) in een assenstelsel om de lijn van de vergelijking te tekenen.

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • De algemene vorm van een lineaire vergelijking met de variabelen x en y is px + qy = r.
  • De grafiek van de formule is een lijn.
  • Het snijpunt met de x-as bereken je door y = 0 in te vullen en x te berekenen.
  • Het snijpunt met de y-as bereken je door x = 0 in te vullen en y te berekenen.

  Voorbeeldvraag

Teken de lijn l: 2x + 3y = 18.

 

Uitwerking

Maak een tabel door x = 0 en y = 0 in te vullen in de vergelijking.

$$\newcommand\T{\Rule{0pt}{1em}{.3em}} \begin{array}{c|c} x & 0 & 9 \T \\\hline y \T & 6 & 0 \end{array}$$

Verbind nu de punten (0,6) en (9,0) in een assenstelsel.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.