Variabelen vrijmaken

Wil jij online oefenen met het onderwerp Variabelen vrijmaken? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Variabelen vrijmaken

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Variabelen vrijmaken, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Variabelen vrijmaken
 • variabelen vrijmaken
 • vergelijkingen met twee variabelen
 • lineaire vergelijkingen

  Theorie

Uitdaging

In een vergelijking kan je variabelen vrijmaken. Dit betekent dat je in het linkerlid één variabele overhoudt. De rest van de vergelijking komt in het rechterlid. Soms is het lastiger om een variabele vrij te maken.

Hoe het vrijmaken van variabelen precies werkt leggen we je hier uit.

Methode

Bij sommige vergelijkingen is maar één stap nodig om een variabele vrij te maken. De volgende twee vergelijkingen zijn hier voorbeelden van.

3x + y = 13

 • Maak de variabele y vrij (haal 3x naar het rechterlid): y = -3x + 13

x + 5y = 11

 • Maak de variabele x vrij (haal 5y naar het rechterlid): x = -5y + 11

Bij sommige vergelijkingen moet je meerdere stappen maken voordat je een variabele hebt vrijgemaakt. Bij de volgende voorbeelden zijn meerdere stappen nodig.

2x + 8y = 20

 • Maak x vrij bij de vergelijking. Eerst haal je 8y naar het rechterlid.
  2x = -8y + 20
 • Nu deel je de vergelijking door 2, zodat alleen x in het rechterlid staat.
  x = -4y + 10

6x - y = 11

 • Maak y vrij bij de vergelijking. Eerst haal je 6x naar het rechterlid door aan beide kant 6x af te trekken.
  -y = -6x + 11
 • Dan deel je de vergelijking door -1, zodat alleen y in het linkerlid staat.
  y = 6x - 11

Je moet dus altijd zorgen dat de variabele die je vrij maakt zonder factor (dus zonder getal ervoor) in het linkerlid staat.

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

 • Een variabele die je vrijmaakt moet altijd zonder factor (dus zonder getal ervoor) in het linkerlid staan.

  Voorbeeldvraag

a. Maak y vrij bij de vergelijking 4x - 2y = 24

b. Maak x vrij bij de vergelijking -x - 3y = 14

 

Uitwerking

a. Eerst haal je 4x naar het rechterlid door aan beide kanten van de vergelijking 4x af te trekken.

-2y = -4x + 24

Dan deel je de vergelijking aan beide kanten door -2.

y = 2x - 12

b. Eerst haal je -3y naar het rechterlid door aan beide kanten van de vergelijking 3y op te tellen.

-x = 3y + 14

Dan deel je de vergelijking door -1.

x = -3y - 14

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.