Inhoud van een piramide

Wil jij online oefenen met het onderwerp Inhoud van een piramide? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Inhoud van een piramide

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Inhoud van een piramide, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Inhoud van een piramide
  • inhoud
  • piramide
  • inhoud piramide

  Theorie

Uitdaging

Je zal soms te maken krijgen met piramidevormige objecten, waarvan je gevraagd gaat worden om de inhoud te berekenen. Een piramide bestaat uit een grondvlak en driehoekige zijvlakken, die vanaf de zijkanten van het grondvlak leiden tot een gemeenschappelijk punt.

In deze theorie leggen we je uit hoe je de inhoud van een piramide kunt berekenen.

Methode

Om de inhoud van een piramide te berekenen volg je de volgende stappen:

Stap 1: Identificeer het grondvlak.

Dit kan je doen door naar het plaatje te kijken, maar ook door middel van de notatie in de vragen. In deze notatie wordt namelijk altijd eerst de top en daarna het grondvlak van de piramide vermeld. Bij piramide S ABCD is S de top en ABCD het grondvlak.

Stap 2: Bereken de oppervlakte van het grondvlak.

Indien het grondvlak een driehoek of een vierhoek is dan kun je met staandaardformules de oppervlakte ervan berekenen:$$\mbox{Oppervlakte driehoek} = \frac{1}{2} · \mbox{zijde} · \mbox{bijbehorende hoogte}$$ & $$\mbox{Oppervlakte vierhoek} = \mbox{lengte} · \mbox{breedte}$$. Indien het grondvlak meer dan vier hoeken heeft, dan teken je dit grondvlak en kijk je hoe je het grondvlak kunt opdelen in kleinere rechthoeken en driehoeken waarvan je de oppervlakte goed kunt uitrekenen.

Stap 3: Bereken de inhoud.

Nadat je het grondvlak en de punt van de piramide hebt geïdentificeerd, kun je met de volgende formule de inhoud van de piramide berekenen:

$$\mbox{Inhoud piramide}= \frac{1}{3} · \mbox{hoogte · oppervlakte grondvlak}$$

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • $$\mbox{Inhoud piramide}= \frac{1}{3} · \mbox{hoogte · oppervlakte grondvlak}$$

  Voorbeeldvraag

Bereken de inhoud van de piramide in de afbeelding.

 

Uitwerking:

Stap 1: Het grondvlak is ABCD.

Stap 2: Oppervlakte grondvlak = 4 · 3 = 12 cm2.

Stap 3. $$\mbox{Inhoud piramide}= \frac{1}{3} · \mbox{hoogte · oppervlakte grondvlak}= \frac{1}{3} · 5 · 12 = 20 \mbox{ cm}^3$$

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.