Zijden benoemen van rechthoekige driehoeken

Wil jij online oefenen met het onderwerp Zijden benoemen van rechthoekige driehoeken? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Zijden benoemen van rechthoekige driehoeken

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Zijden benoemen van rechthoekige driehoeken, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Zijden benoemen van rechthoekige driehoeken
  • rechthoekige driehoek
  • rechthoekszijde
  • schuine zijde
  • aanliggende rechthoekszijde
  • overstaande rechthoekszijde
  • sinus
  • cosinus
  • tangens

  Theorie

Uitdaging

In plaats van de verticale verplaatsing en de horizontale verplaatsing, hebben we het in driehoeken ook wel over de overstaande rechthoekzijde en de aanliggende rechthoekzijde.

Elke driehoek heeft 3 zijden. De schuine zijde (ook wel de langste zijde genoemd) ligt ALTIJD tegenover de rechte hoek. De zijden die aan de rechte hoek vast zitten heten de rechthoekzijden. Je weet pas wat de overstaande rechthoekzijde of de aanliggende rechthoekzijde is als je weet vanuit welke hoek je moet kijken.

Methode

In de afbeelding zie je rechthoekige driehoek $$\triangle ABC$$. 

De rechthoekszijden zijn de zijden die aan de rechte hoek liggen. Bij deze driehoek is $$\angle A$$ de rechte hoek. De rechthoekszijden zijn dus zijde $$AB$$ en zijde $$AC$$.
De schuine zijde is de zijde die tegenover de rechte hoek ligt. Bij deze driehoek is dat zijde $$BC$$. 

In de andere afbeelding zie je rechthoekige driehoek $$\triangle DEF$$.

In deze driehoek is $$\angle F$$ de rechte hoek. Zijde $$DF$$ en zijde $$EF$$ zijn de rechthoekszijden en zijde $$DE$$ is de schuine zijde.
Rechthoekszijde $$DF$$ is een been van $$\angle D$$ en heet daarom de aanliggende rechthoekszijde van $$\angle D$$.
Rechthoekszijde $$EF$$ ligt tegenover $$\angle D$$ en heet daarom de overstaande rechthoekszijde van $$\angle D$$.
Op deze manier kan je ook zien dat rechthoekszijde $$EF$$ de aanliggende rechthoekszijde van $$\angle E$$ is en dat rechthoekszijde $$DF$$ de overstaande rechthoekszijde is van $$\angle E$$.

LET OP: JE KIJKT NOOIT VANUIT DE RECHTE HOEK!

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • De schuine zijde ligt tegenover de rechte hoek.
  • Rechthoekszijden zijn benen van de rechte hoek.

  Voorbeeldvraag

a. Wat is de aanliggende rechthoekszijde van $$\angle M$$ in $$\triangle KLM$$?

b. Wat is de schuine zijde van $$\triangle NOP$$?

c. Wat is de overstaande rechthoekszijde van $$\angle S$$ in $$\triangle RST$$?

 

 Uitwerking:

 a. Zijde $$KM$$ is de aanliggende rechthoekszijde van $$\angle M$$. $$\angle K$$ is de rechte hoek en zijde $$KM$$ en zijde $$KL$$ zijn dus rechthoekzijden. $$KM$$ is een been van $$\angle K$$ en is dus de aanliggende rechthoekszijde van $$\angle K$$.

 b. Zijde $$NO$$ is de schuine zijde. $$\angle P$$ is de rechte hoek. Zijde $$NO$$ ligt tegenover $$\angle P$$ en is dus de schuine zijde.

 c. Zijde $$RT$$ is de overstaande rechthoekszijde van $$\angle S$$. $$\angle R$$ is de rechte hoek en zijde $$RT$$ en zijde $$RS$$ zijn dus rechthoekszijden. $$RT$$ ligt tegenover $$\angle S$$ en is dus de overstaande rechthoekszijde van $$\angle S$$.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.