Gevorderd - somformules en verschilformules

Wil jij online oefenen met het onderwerp Gevorderd - somformules en verschilformules? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Gevorderd - somformules en verschilformules

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Gevorderd - somformules en verschilformules, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Gevorderd - somformules en verschilformules
  • somformule
  • verschilformule
  • somgrafiek
  • verschilgrafiek

  Theorie

Uitdaging

Als je formules bij elkaar optelt of van elkaar aftrekt, dan hou je de somformule en de verschilformule over. De somformule krijg je door één of meerdere formules bij elkaar op te tellen en de verschilformule krijg je door één of meerdere formules van elkaar af te trekken.

Hoe je een somformule en een verschilformule opstelt behandelen we in deze theorie.

Methode

Hoe dit werkt leggen we uit aan de hand van een voorbeeld. Neem bijvoorbeeld de volgende twee formules:

  • y = 2x + 3
  • y = x - 1

Als je van deze formules de somformule wilt bepalen, dan moet je beide formules bij elkaar optellen. De volgorde waarin je dit doet maakt niet uit. We duiden de somformule hier aan met S.

S = 2x + 3 + x - 1 = 3x + 2

Als je de verschilformule van deze twee formules wil berekenen, dan moet je op een aantal dingen letten.

  • Ten eerste is het belangrijk dat je de formules in de goede volgorde van elkaar aftrekt.
  • Ten tweede is het belangrijk dat je op de tekens voor de formules let (plus/min). Gebruik daarom haakjes zodat je hierin geen fouten maakt.

De verschilformule is hier aangeduid met V.

V = 2x + 3 - (x - 1) = 2x + 3 - x + 1 = x + 4
Let op dat 3 - -1 = 3 + 1

Tip: Gebruik haakjes als je met verschilformules werkt. Dan maak je minder snel fouten!

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • Somgrafiek en somformule: tel de formules bij elkaar op.
  • Verschilgrafiek en verschilformule: trek de formules van elkaar af (let op de volgorde!).

  Voorbeeldvraag

Gegeven zijn de volgende formules:

y1 = 10x - 3
y2 = 2x - 12
y3 = -3x + 16

a. Wat is de somformule van y1 en y2?

b. Wat is de verschilformule van y1 - y2?
 
c. Wat is de formule van y1 - (y2 + y3)
 
 
Uitwerking
 
a. S = 10x - 3 + 2x - 12 = 12x - 15
 
b. V = 10x - 3 - (2x - 12) = 10x - 3 - 2x + 12 = 8x + 9
 
c. VS = 10x - 3 - ((2x - 12) + (-3x + 16))
= 10x - 3 - (2x - 12 - 3x + 16)
= 10x - 3 - (-x + 4)
= 10x - 3 + x - 4
= 11x - 7
… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.