Een introductie van worteltrekken

Wil jij online oefenen met het onderwerp Een introductie van worteltrekken? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Een introductie van worteltrekken

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Een introductie van worteltrekken, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Een introductie van worteltrekken
  • worteltrekken
  • wortels
  • kwadraten
  • rekenen met wortels

  Theorie

Uitdaging

Worteltrekken is het omgekeerde van kwadrateren. Bijvoorbeeld, het kwadraat van 3 is 9, dus de wortel van 9 is 3. De notatie van de wortel van 9 is $$\sqrt{9}$$. Het is handig als je veel voorkomende wortels uit je hoofd weet, zoals de wortel van 4, van 9, van 16, van 25, etc.

Wat worteltrekken precies is en hoe je hiermee kunt rekenen leggen we je hier uit.

Methode

Je ziet hier een vierkant met een oppervlakte van 1 cm2. Elke zijde van dit vierkant heeft een lengte van $$\sqrt{1}$$. Dit spreek je uit als de wortel van 1. Als je dit intoetst op je rekenmachine krijg je $$\sqrt{1}= 1$$ .

De oppervlakte van een rechthoek is lengte · breedte. In het geval van een vierkant zijn alle zijden even lang. Hierdoor is de oppervlakte van een vierkant: zijde · zijde = zijde2.

De oppervlakte van het andere vierkant is 2 cm2. Door te meten krijg je slechts een schatting van de lengte van een zijde. Met je geodriehoek meet je ongeveer 1,41 cm. Maar dit is geen exact antwoord. Als je precies wilt weten hoe lang de zijden zijn, neem je de wortel van de oppervlakte, want:

$$\mbox{zijde}^2= \mbox{oppervlakte}$$, dus  $$\mbox{zijde} = \sqrt{\mbox{oppervlakte}}=\sqrt{2}$$ De wortel is dus het omgekeerde van een kwadraat!

Veel voorkomende wortels zijn:

$$\sqrt{4} = 2$$, want 22 = 4

$$\sqrt{9} = 3$$, want 32 = 9

$$\sqrt{16} = 4$$, want 42 = 16

$$\sqrt{25} = 5$$, want 52 = 25

$$\sqrt{36} = 6$$, want 62 = 36

$$\sqrt{49} = 7$$, want 72 = 49

Let op!

  • $$\sqrt{1 + 1} = \sqrt{(1 + 1)}$$ dus $$\sqrt{2}$$. Alles wat onder hetzelfde wortelteken staat, moet je dus zien als iets dat tussen haakjes staat.
  • $$\sqrt{25} + \sqrt{36} = 5 + 6 = 11$$ is niet hetzelfde als $$\sqrt{25 + 36} = \sqrt{61} \approx 7,81$$. Je kunt dus niet zomaar verschillende wortels bij elkaar optellen. In dit geval moet je eerst worteltrekken en daarna optellen.
Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • Worteltrekken is het omgekeerde van kwadrateren.
  • De wortel van een getal is nooit negatief.
  • De wortel uit een negatief getal bestaat niet.

  Voorbeeldvraag

a. Bereken de lengte van zijde EF van het vierkant.

b. Bereken $$\sqrt{4 + 5}$$

c. Bereken $$5 · \sqrt{9}$$

 

Uitwerking

a. De oppervlakte van het vierkant is 8 cm2. Het vierkant bestaat namelijk uit 4 hele en 8 halve roostervierkanten. De zijde van een vierkant met oppervlakte 8 cm2 is $$\sqrt{8} \approx 2,83$$.

b. $$\sqrt{4 + 5} = \sqrt{9} = 3$$

c. $$5 · \sqrt{9} = 5 · 3 = 15$$

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.