Stelling van Pythagoras - schuine zijde berekenen en toepassen in een assenstelsel

Wil jij online oefenen met het onderwerp Stelling van Pythagoras - schuine zijde berekenen en toepassen in een assenstelsel? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Stelling van Pythagoras - schuine zijde berekenen en toepassen in een assenstelsel

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Stelling van Pythagoras - schuine zijde berekenen en toepassen in een assenstelsel, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Stelling van Pythagoras - schuine zijde berekenen en toepassen in een assenstelsel
  • Stelling van Pythagoras
  • schuine zijde berekenen
  • zijden berekenen
  • rechthoekige driehoeken
  • hypotenusa

  Theorie

Uitdaging

In een rechthoekige driehoek kun je de schuine zijde berekenen met behulp van de Stelling van Pythagoras. Ook kun je de lengte van een schuine lijn in een assenstelsel berekenen met behulp van Pythagoras.

Hoe je deze dingen aanpakt behandelen we in deze theorie.

Methode

Schuine zijde

In een rechthoekige driehoek is de schuine zijde te berekenen als beide rechthoekszijden gegeven zijn. Je gebruikt hier de stelling van Pythagoras voor. Bij ΔABC is $$\angle B = 90°$$. De stelling van Pythagoras voor deze driehoek is AB2 + BC2 = AC2. Als je de lengte van zijde AB en zijde BC weet, kun je de lengte van schuine zijde AC berekenen.

Assenstelsel

Om afstanden tussen twee punten in een assenstelsel te berekenen maak je gebruik van hetzelfde principe. Om de afstand in de afbeelding 'Assenstelsel' tussen A(-2,-1) en C(1,1) te berekenen, kun je gebruik maken van het denkbeeldige punt B waardoor je de rechthoekige driehoek ABC krijgt. Vervolgens gebruik je de Stelling van Pythagoras om AC te berekenen. Zijde AB en BC zijn de rechthoekszijden en deze kun je aflezen in het assenstelsel. Zijde AC is de schuine zijde en deze bereken je met de stelling van Pythagoras: AB2 + BC=AC2.

Let op dat $$\angle B = 90°$$.

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • Je kunt de Stelling van Pythagoras toepassen in rechthoekige driehoeken
  • Stelling van Pythagoras: (ene rechthoekszijde)2 + (andere rechthoekszijde)2 = (schuine zijde)2
  • Of ook wel bekend als: a2b2 = c2, waarbij a en b de rechthoekszijden zijn en c de schuine zijde is
  • Om de afstand van een lijnstuk in een assenstelsel te berekenen, kun je gebruik maken van een denkbeeldige punt waardoor je een rechthoekige driehoek krijgt en daardoor de Stelling van Pythagoras kunt gebruiken.

  Voorbeeldvraag

In ΔABC is $$\angle B = 90°$$, AB = 8 cm en BC = 3 cm. Bereken AC. Rond af op 1 decimaal.

 

Uitwerking

Tip! Teken de driehoek voordat je begint met rekenen.

AB2 + BC2 = AC2 (Stelling van Pythagoras)

82 + 32 = AC2

64 + 9 = AC2

AC2 = 73 $$AC = \sqrt{73} \approx 8,5 \mbox{ cm}$$.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.