Optellen en aftrekken met behulp van trucjes

Wil jij online oefenen met het onderwerp Optellen en aftrekken met behulp van trucjes? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Optellen en aftrekken met behulp van trucjes

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Optellen en aftrekken met behulp van trucjes, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Optellen en aftrekken met behulp van trucjes
 • optellen en aftrekken
 • voorkennis rekenen

  Theorie

Uitdaging

De theorie achter optellen en aftrekken is vrij eenvoudig maar de toepassingen kunnen soms wat moeilijker zijn. Daarvoor zijn er trucjes bedacht.

Hoe deze trucjes precies werken leer je in deze theorie.

Methode

Rekenen met tientallen

Voorbeeld: 50 + 60

 • Eerst berekenen we 5 + 6 = 11
 • Vervolgens voeg je de nul weer toe: 50 + 60 = 110

Pas wel op dat je niet per ongeluk dit trucje verkeerd toepast, door bijvoorbeeld 5 + 60 op dezelfde manier op te tellen. Je kan dit alleen gebruiken als je met 2 tientallen te maken hebt.

Vereenvoudigen

Soms kun je een som veel makkelijker maken door de getallen te vereenvoudigen.

Je kunt -99 bijvoorbeeld ook schrijven als -100 + 1.

Voorbeeld: 567 - 99

 • 567 - 99
 • 567 - 100 + 1
 • 467 + 1 = 468

Verder is het belangrijk dat je handigheid krijgt in rekenen, sommige getallen zijn bijvoorbeeld precies 100 bij elkaar en daardoor kun je met een handig tussenstapje makkelijker rekenen.

Voorbeeld: 45 + 65 + 55

 • Tel 45 en 55 bij elkaar op, zo ontstaat:
 • 100 + 65 = 165
Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

 • Laat de nullen eerst weg als je met tientallen rekent. Vergeet niet de 0 er bij het eindantwoord weer bij te zetten.
 • Vereenvoudig sommen door eerst een deel alvast uit te rekenen of te vervangen door andere getallen.

  Voorbeeldvraag

a. 500 + 900

b. 387 - 97

c. 124 + 95 + 76

 

Uitwerking

a. Bereken 5 + 9 = 14. Tel vervolgens de nullen hier bij op: 1400.

b. Vereenvoudig de som door -97 te vervangen door -100 + 3

387 - 100 + 3
287 + 3 = 290

c. Los eerst de som 124 + 76 = 200 op en tel hier vervolgens 95 bij op.

200 + 95 = 295

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.