Oppervlakte-eenheden

Wil jij online oefenen met het onderwerp Oppervlakte-eenheden? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Oppervlakte-eenheden

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Oppervlakte-eenheden, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Oppervlakte-eenheden
 • eenheden
 • oppervlakte
 • oppervlakte-eenheden
 • eenhedenbalk

  Theorie

Uitdaging

Oppervlakte-eenheden gebruiken we in het dagelijks leven om inzicht te krijgen in hoeveel oppervlakte iets inneemt. In de figuur zie je een balk met oppervlakte-eenheden. Van links naar rechts staan de eenheden van groot naar klein. Zo is vierkante kilometer de grootste eenheid en vierkante millimeter de kleinste eenheid. Meestal rekenen we in vierkante meters.

Methode

Het rekenen met oppervlakte-eenheden lijkt op het rekenen met lengte-eenheden, maar gaat net anders. Als we m2 naar cm2 willen omrekenen, kijken we op de balk hoeveel stapjes hier tussen zitten.

In de figuur zie je dat er twee stappen naar rechts genomen moeten worden om van m2 naar cm2 te gaan.

 • Als we naar rechts gaan, betekent dit vermenigvuldigen. Elke stap is nu 100, in plaats van 10! Dit komt doordat je met het kwadraat werkt, want 102 = 10 · 10 = 100!

  In dit geval doen we 2 stappen op de balk, dus vermenigvuldigen we met 100 · 100 = 10.000.

 • Rekenen we de andere kant op, van bijvoorbeeld mm2 naar m2, dan nemen we 3 stappen naar links. Dit betekent delen door 100 · 100 · 100 = 1.000.000

Vierkante hectometer = hm2 noemen we hectare = ha.
Vierkante decameter = dam2 noemen we are.

1 km2 = 1.000.000 m2

1 ha = 10.000 m2

1 are = 100 m2

1 m2 = 100 dm2

1 m2 = 10.000 cm2

1 m2 = 1.000.000 mm2

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

 • Vierkante hectometer = hm2 noemen we hectare = ha.
 • Vierkante decameter = dam2 noemen we are.
 • Een stapje naar links betekent delen.
 • Een stapje naar rechts betekent vermenigvuldigen.
 • Elke stap is gelijk aan een factor 100.

  Voorbeeldvraag

Vul het juiste antwoord in:

a. 1,3 m2 = ... cm2

b. 4.300 mm2 = ... dm2

 

Uitwerking

a. Als we van vierkante meter naar vierkante centimeter gaan, nemen we 2 stappen naar rechts. Dit betekend vermenigvuldigen met 100 · 100 = 10.000.

1,3 · 10.000 = 13.000

1,3 m2 = 13.000 cm2

b. Als we van vierkante millimeter naar vierkante decimeter gaan, nemen 2 stappen naar links, dus delen we door 100 · 100 = 10.000.

4.300 : 10.000 = 0,43

4.300 mm2 = 0,43 dm2

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.