Gevorderd - periode, evenwichtsstand en amplitude

Wil jij online oefenen met het onderwerp Gevorderd - periode, evenwichtsstand en amplitude? Of wil je andere wiskunde onderwerpen online oefenen? Dat kan op een leuke en leerzame manier met de oefensoftware van Slimleren. probeer Slimleren nu vrijblijvend een week gratis uit, en ontdek hoe makkelijk het werkt!

Gevorderd - periode, evenwichtsstand en amplitude

Met Slimleren oefen je online op een leuke en efficiënte manier stof uit de les. Kom je ergens niet uit? Dan past het systeem automatisch het niveau aan en geeft handige tips. Zo loop je nooit meer vast en worden zelfs de moeilijkste onderwerpen een fluitje van een cent.

Hieronder zie je de theorie van het onderwerp Gevorderd - periode, evenwichtsstand en amplitude, met Slimleren kun je vragen over dit onderwerp (en honderden andere onderwerpen) oefenen. Je krijgt direct feedback als je een vraag fout beantwoordt en ziet gemakkelijk welke onderwerpen nog wat extra aandacht nodig hebben. Zo ben je altijd voorbereid op toetsen en ga je fluitend het schooljaar door.

Gevorderd - periode, evenwichtsstand en amplitude
  • periode
  • evenwichtsstand
  • amplitude
  • periodieke verbanden
  • periodieke grafieken

  Video

  Theorie

Uitdaging

Periodieke verbanden zijn verschijnselen die zich regelmatig herhalen en een bepaalde tijd duren, zoals de seizoenen in een jaar. Van een periodiek verband kan een grafiek gemaakt worden zoals je ziet in de afbeelding. Enkele aspecten van periodieke verbanden zijn de periode, de evenwichtsstand en de amplitude.

Deze kun je op op basis van de grafiek bepalen. In deze theorie leggen we je uit hoe dat werkt.

Methode

De periode is de kortste tijd totdat de grafiek (het verschijnsel) zich weer begint te herhalen.

De evenwichtsstand ligt, zoals het woord al zegt, altijd in het midden, of in het evenwicht. De hoogste en laagste punten liggen dus even ver van de evenwichtsstand. De evenwichtsstand kun je als volgt uitrekenen:

  • $$\bf{\mbox{Evenwichtsstand} = \frac{\mbox{Hoogste waarde + Laagste waarde}}{2}}$$

De amplitude is hoeveel de waarde maximaal afwijkt van de evenwichtsstand. De amplitude kun je als volgt uitrekenen:

  • $$\bf{\mbox{Amplitude = Hoogste waarde - Evenwichtsstand}}$$

De grafiek van een periodiek verband ziet er uit als een golfbeweging die op en neer gaat. Laat je niet in verwarring brengen hierdoor. Een periodiek verband kan namelijk ook gaan over een ronddraaiende beweging.

Denk maar aan het ronddraaien van de wieken van een molen. Recht naar boven in de lucht zijn ze op hun maximale hoogte (hoogste punt op de y-as) en ze doen een bepaalde periode over 1 rondje.

Met Slimleren kun je op een leuke manier thuis extra oefenen met de vakken waar jij moeite mee hebt. Zo ben je beter voorbereid en heb je nooit meer stress voor toetsen.

  Vuistregels

  • $${\mbox{Periode = de kortste tijd totdat de grafiek (het verschijnsel) zich weer begint te herhalen}}$$
  • $${\mbox{Evenwichtsstand} = \frac{\mbox{Hoogste waarde + Laagste waarde}}{2}}$$
  • $${\mbox{Amplitude = Hoogste waarde - Evenwichtsstand}}$$

  Voorbeeldvraag

Bekijk de afbeelding.

a. Geef de periode van dit periodieke verband.

b. Wat is de evenwichtsstand?

c. Wat is hier de amplitude?

 

Uitwerking:

a. De periode is de tijd tot het verschijnsel zich weer begint te herhalen. Deze tijd kan je dus aflezen van de x-as. Bij dit periodieke verband is de periode 8.

b. De formule voor de evenwichtsstand is: $${\mbox{Evenwichtsstand} = \frac{\mbox{Hoogste waarde + Laagste waarde}}{2}}$$

We kunnen deze formule invullen: $$\mbox{Evenwichtsstand} = \frac{6 + 0}{2}= 3$$.

c. De formule voor de amplitude is: $${\mbox{Amplitude = Hoogste waarde - Evenwichtsstand}}$$

We kunnen deze formule invullen: Amplitude = 6 - 3 = 3.

… meer dan 25.000 leerlingen met
Slimleren oefenen…
… en dat zij Slimleren gemiddeld
beoordelen met een 9,2!

Wat is Slimleren nou eigenlijk?

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Daarnaast krijg je bij ieder fout gegeven antwoord direct een heldere uitleg hoe je de vraag het beste kunt oplossen. Zo leer je sneller en effectiever; dat is pas Slimleren!

Waarom kiezen voor Slimleren?

Onderdeel worden van ons multidisciplinaire team? Dat kan! We zijn op zoek naar starters in de zorg, maar ook naar medisch specialisten en GZ-psychologen. Eén ding staat daarbij vast: je vult je functie anders in dan je gewend bent. Vind de vacature die bij je past en solliciteer!

Leuk leren!?

Leren wordt leuker met Slimleren! Verzamel diamanten, speel mini-games en bereik gouden resultaten.

Goedkoper dan bijles

Slimleren is niet alleen leuker, maar ook veel goedkoper. Voor de prijs van 30 min bijles krijg je een hele maand Slimleren, al vanaf €8,95.

Geen stress

Met Slimleren houd je eenvoudig je voortgang bij en bereid je je optimaal voor op toetsen. Geen verrassingen meer!

Betere schoolresultaten

Ervaar volledig adaptieve programma's door ons. Ons systeem speelt slim in op jouw uitdagingen. Leuker én effectiever leren!

Slimleren is er voor iedereen

Met Slimleren oefen je online voor de vakken waar je nog wat moeite mee hebt, waar en wanneer je maar wilt. Theorie-uitleg, video-colleges, vuistregels en meer helpen jou om de stof sneller te begrijpen. Onze programma's zijn gericht op leerlingen van groep 5 tot en met groep 8 van de basisschool en klas 1 tot en met klas 3 van de middelbare school. Of je nu wat moeite hebt met een bepaald vak, of juist vooruit wilt werken; Slimleren is er voor iedereen.

Wil jij ook jouw kind laten kennismaken me Slimleren? Probeer nu onze programma's voor thuis 1 week gratis en vrijblijvend uit.